szerző:
hvg.hu

Az ATV-nek nyilatkozó KDNP-s források szerint nem szigorításról van szó.

Érdekes pontra bukkant az atv.hu munkatársa a kormány őszi jogalkotási programjában: az egyik rubrikában szerepel az is, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma "pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat is".

Hogy pontosan miről van szó, arra államtitkári szinten sem tudtak válaszolni a portál munkatársának. Név nélkül ugyan nyilatkoztak kormánypárti források, de konkrétumot ők sem említettek, egyedül annyit, hogy a "tudatformálás szintjén" lehet változtatás, másvalaki viszont úgy tudja: a program mögött civil kezdeményezés húzódik meg.

Egy másik forrás azt mondta, nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná az abortuszt kérelmező nővel a magzat szívhangját az előzetes vizsgálat során, így csökkenhetne a terhességmegszakítások száma. De hangsúlyozta, ez is csak tipp.

Egy harmadik feltételezés szerint az ismeretterjesztésben, esetleg a védőnői feladatkörben várható valami, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon.

A portál KDNP-s forrásokat is megkérdezett, mint mondták, a pontosítás szerintük nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, a szigorítást pedig kizártnak tartják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!