szerző:
hvg.hu

A Fidesz pedig folyamatosan erősödik az április választások óta, most a választókorú népesség körében 35 százalékon állnak. Ugyanekkora embertömegnek nincs pártja.

Erősödött a Fidesz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, egy helyben topog a Jobbik, az MSZP és az LMP, a DK pedig gyengült, röviden összefoglalva ez derül ki a most közreadott ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatásából, amit az ország felnőtt lakosságán belül készítettek.

  • A Fideszt a választások óta folyamatosan 33 százaléknyian támogatták, most a választókorú népességen belül 35 százalékon álltak. Ugyanennyien vannak a pártnélküliek is.
  • A Jobbik hanyatlása megállt, ahogy júliusban, most is 10 százalékon álltak.
  • Az MSZP is tartja magát, ők 6 százalékon.
  • A DK a legutóbb 5, most 4 százalékon állt.
  • Az LMP nem növekedett, most is a választókorúak 3 százalékára számíthat.
  • A Kutyapárt is 3 százalékon.
  • A Momentum 2 százalékon.
  • A Párbeszéd 1 százalékon.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 56 százalékos. Jobbiknak ebben az aktív csoportban 14 százaléka van, míg az MSZP-nek 10. A Demokratikus Koalíció az elkötelezett választópolgárok között 7, az LMP 5 százalékot tud magához vonzani. Ebben a hónapban a Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékos, a Párbeszédre és a Momentumra a biztos szavazók 2 százaléka voksolna.

A kutatás megjegyzi, a Fidesz minden társadalmi csoportban a legerősebb párt, de néhány helyen az ellenzéknek is számottevő támogatója van. A kormánypárt beágyazottsága viszonylag egyenletes, nincsen olyan réteg, ahol 30 százalék alatti támogatottsága lenne, és sehol nem emelkedik 40 százalék felé.

A Jobbik sokat veszített a fiatalok és a diplomások körében, az MSZP az életkor emelkedésével egyre több támogatót vonz: a skála a harminc év alattiak körében mért 3 százaléktól a hatvan év felettiek 11 százalékáig tart.

*

Az adatfelvétel ideje augusztus 10-18-a volt, 1000 főt kérdeztek meg, a kutatás reprezentatív módon képviseli a felnőtt lakosságot. A kérdezőbiztosok minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát