szerző:
hvg.hu

Méghozzá azért, mert az önkormányzat szerint előfordulhat, hogy a névválasztás esetleg sérti a péceliek valamely jogát.

A Facebook egyik hatalmas előnye, hogy közösségeket is létrehozhatnak az emberek, így a számítógép mellett lehet élményekről beszámolni, információkat megosztani, képeket, videókat csereberélni. Ilyen közösség Pécelen is működik, ott Pécelen hallottamnak hívják a helyieket összefogó Facebook-csoportot.

Csakhogy a település polgármestere ezt nem annyira nézi jó szemmel, így nemes egyszerűséggel megtiltotta a Pécel szó használatát a csoportnak. A döntéssel kapcsolatban egy 2015-ös helyi rendeletre hivatkoznak a Zoom.hu beszámolója szerint, ebben arról van szó, hogy

  • az önkormányzat szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, miért szerepel a Pécel szó a csoport nevében,
  • illetve, hogy a név, mármint a Pécelen hallottam, nem sérti-e a péceliek valamely jogát.

Úgyhogy a polgármester egyszerűen megtorpedózta a helyi közösséget, és nem ad engedélyt a névhasználatra.

©

A legpikánsabb az egészben, hogy a csoportot létrehozó Székely István még június elején kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, engedjék neki használni a nevet. Levelére július 31-én jött válasz, vagyis a helyi politikusoknak nagyjából két hónap alatt nem sikerült egyértelműen meggyőződniük arról, hogy a Pécel nevet esetleg a lakosság megtévesztésére, vagy más módon való visszaélés miatt használják.

A lakók közben amúg szavazást indítottak, hogy új nevet adjanak a csoportnak, ami már remélhetőleg a polgármester tetszését is elnyeri, és arra esetleg majd jóváhagyását adja.

Függöny.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!