szerző:
HVG

Korábban a hazai és nemzetközi bíróságokon elmeszelték a törvény módosítását, de a kormány nem adja fel.

Az egyházügyi törvény 2015-ös módosítási tervezetébe – amely a Fidesz akkor épp kétharmados többség híján a parlamenti szavazáson végül is elbukott – a kormánypárti képviselők olyan passzust is becsempésztek, amely alapján az egyszázalékos adófelajánlásokat is fegyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy egy vallási tömörülés milyen jogi kategóriában működhet. Ez kifejezetten rosszindulatú politikai húzás volt, hiszen korábban épp a Fidesz döntése nyomán veszítette el számos vallási közösség az egyházi státusát, s vele együtt azt a jogát, hogy az emberek az ő javukra rendelkezzenek adójuk egyszázalékáról.

Az újabb kétharmad birtokában ősszel újra az Országgyűlés napirendjére kerülhet az egyházügyi szabályozás. Az még nem eldöntött, hogy ez a 2015-ben a Trócsányi László vezette igazságügyi tárca által kidolgozott, ám végül mégsem a tárca, hanem a kormánypárti képviselők indítványaként benyújtott tervezett felmelegítése lesz-e, esetleg új normaszöveg.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!