szerző:
hvg.hu

Apró, de annál szemléletesebb történet ez: lemondott a Los Angeles-i Magyar Ház alelnöke, miután Széles Tamás főkonzul ki akarta rúgatni őt egy kormánykritikus kommentért. Amerika a véleménynyilvánítás szabadságának országa, csak nem a magyarok számára.

Augusztus közepén megírtuk, hogy magánemberként közzétett kormánykritikus kommentje miatt próbálta meg eltávolíttatni a Los Angeles-i Magyar Ház alelnökét, Sárvári Álmost az ottani főkonzul, Széles Tamás. A főkonzul felhívta Sárvári főnökét, Pereházy Miklóst azzal, hogy menessze az alelnököt. Ez nem történt meg, és akkor Pereházy azt nyilatkozta, hogy a Magyar Ház apolitikus intézmény ugyan, ám "mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük".

Úgy látszik azonban, hogy mégiscsak Széles Tamás akarata érvényesült, Pereházy ugyanis magyar idő szerint ma bejelentette, hogy Sárvári a Facebook-bejegyzést követő retorzió és a Magyar Házat érintő súlyos következmények eredményeként végül lemondott. Az elnök szerint a vitás szólásszabadsági felvetésből néhány hete modernkori boszorkányüldözésbe forult a Magyar Ház sorsa, az ügy sok kárt okozott a Magyar Háznak és annak vezetőinek, és mint mondja: a város magyar lakosságát kettéosztották az események. Szerinte az intrikák több évtizedes sikeres együttműködést tettek tönkre.

Pereházy kiemelte, hogy Sárvári Álmos lemondását érdemei elismerése mellett fogadták el. Sárvári levelét idézte a bejelentés sajtótájékoztatóján, amely szerint a volt alelnök a kormánykritikus kommentjét Szijjártó Péter oldalára írta, és a Sargentini-jelentésre reflektált, méghozzá az amerikai alkotmányos szabadságjogok szerint és az ottani politikai és társadalmi nyilvánosság részeként, mint magánember.

"Az ezzel kapcsolatban kialakult magyarországi hisztérikus sajtóhadjárat, és az azt követő helyi Los Angeles-i magyar közösség egy részének aggályos reagálása, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i magyar főkonzulátus kapcsolatának jelenlegi állapota miatt, és az ezzel kapcsolatosan történtek eredményeként, állításaim és elveim megtartása mellett, ezennel lemondok" - fogalmazott Sárvári a levelében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!