szerző:
hvg.hu

A magyar idegsebész, aki Banglades és Budapest között ingázik, jobban hisz az őszinte bűnbánatban, mint a paraszolvenciában.

Minden baj eredendője a hálapénz – ezzel kezdte a 24.hu-nak adott interjúját Csókay András. A magyar idegsebész, aki nemrég egy rendkívül kockázatos műtétet hajtott végre Bangladesben, úgy véli, hogy a magyar egészségügy problémái nem most kezdődtek, hanem legalább 50-60 évvel ezelőtt, a Honvédkórházban történtek legalábbis szerinte egyáltalán nem új problémákra utalnak. Az orvos szerint – az alulfinanszírozottság mellett – a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az ágazat nem képes gyökerestül kiirtani a hálapénzt – és addig, amíg ez működik, finanszírozás ide vagy oda, soha nem is lesz jobb a helyzet.

Ez egy óriási morális szennyeződés a rendszerben

– véli a sebész. Példaként említette a spanyol egészségügyet, ahol sikerült teljesen hálapénzmentessé tenni a kórházakat. Csókay szerint ha az orvostársadalom némi bűnbánást tanúsítana, akkor a politika is sokkal megértőbben, engedékenyebben fordulna az ágazat felé. A sebész említette a kórházakban végzett abortuszokat is – szerinte ha ezzel, mint bűnös szokással felhagynának, akkor a bűnbánat egy részét máris ki lehetne pipálni. Az orvos szerint legalább ilyen fontos a belső béke, mindegy, hogy ezt a kereszténység vagy éppen a buddhizmus hozza el egy adott személy életébe. Az az orvos, aki imádkozik, Csókay szerint megleli ezt a belső békét, és ezzel máris hozzátett egy kicsit ahhoz, hogy az egészségügy jól működjön.

Csókay szerint az orvosoknak keresniük kellene a lehetőségeket, amikor segíthetnek – ő ezért is vállal több bangladesi missziót is, és ezért vállalta nemrég a sziámi ikrek rendkívül kockázatos sebészi szétválasztását.

A sebész beszélt arról is, hogy bár itthon egyre nagyobb a küzdelem a pozíciókért, ezen viszont könnyedén lehetne segíteni többek között az általa kitalált, de el nem fogadott innovációkkal is. Csókay szerint a mindennapos boncolásokkal például azok is gyakorlatot szerezhetnének, akik egyébként nem mindig jutnak a műtőasztalhoz. A sebész úgy véli, hogy ezzel kiküszöbölhető lenne a kórházakban a műtétekért folyó harc, mivel a rezidensek nem csak az élőkön, de a halottakon is megszerezhetik az ehhez szükséges tudást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Egymásnak esett két pilóta a Forma-1 brazil nagydíja után - videó

Egymásnak esett két pilóta a Forma-1 brazil nagydíja után - videó

Nem kapott új jelszót, bombát küldött a BitCoin-cégnek egy svéd férfi

Nem kapott új jelszót, bombát küldött a BitCoin-cégnek egy svéd férfi

Arattak a világkupán Liu Shaolin Sándorék

Arattak a világkupán Liu Shaolin Sándorék

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol