szerző:
hvg.hu

A lap úgy tudja, hogy a Pécsi Tudományegyetemre és az ELTE jogi karára is jogtalanul hivatkozik a képviselő. Közben vészesen közeledik a jelentésről szóló szavazás.

Több hazai egyetem nevével is visszaélhetett jelentésében Judith Sargentitni – írja a Magyar Idők. A kormányközeli napilap szerint a zöldpárti EP-képviselő a dokumentum végén található mellékletben azon szervezetek között sorolja fel a Pécsi Tudományegyetemet és az ELTE jogi karát is, amelyektől észrevételeket és hozzájárulásokat kapott. A lista ráadásul az előadó – vagyis Sargentini – kizárólagos felelőssége mellett készült – írja a lap.

A lap azt írja, hogy sem a pécsi, sem a budapesti felsőoktatási intézmény nem tudott róla, hogy nevük bekerült a Sargentini-jelentésbe. A Pécsi Tudományegyetem erről közleményt is kiadott, a Magyar Idők pedig úgy értesült, hogy az ELTE-re is az intézmény jóváhagyása nélkül hivatkoznak, amit az intézmény dékáni hivatala szóvá is tett, de semmilyen választ nem kaptak.

A lap szerint Haritai János KDNP-s politikus vette észre a jogtalan hivatkozást. A képviselő szerint az indoklás önmagában megcsúfolása mindannak, amit az Európai Unió sokunknak ma is jelent.

Közleményekre hivatkozva, egyértelmű hatáskör hiányában, nem rögzített eljárási rendben eljárva jogot alkalmazni: ez tragikomikus

– nyilatkozta a politikus. Az Európai Parlament ma vitázik és várhatóan szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amelynek tétje, hogy megindul-e a 7-es cikk szerinti eljárás Magyarország ellen.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!