szerző:
hvg.hu

Egyrészt a zászlók szinte azonnal eltűntek, másrészt szakmai körökben nem mindenkinek tetszett az újítás.

Korábban mi is megírtuk, amikor Békásmegyeren elhelyezték az első zebrazászlókat: ennek lényege, hogy a gyalogátkelők mellett az önkormányzat elhelyez egy-egy fényvisszaverő zászlót, amivel a gyalogos jelezheti az autósoknak, ha át akar kelni. Nem sokkal később több ilyen zászlózebrát is kihelyeztek Óbudán, azonban az újítás nem tartott sokáig: az óbuda.hu most azt írja, hogy beszüntetik a zászlózebrákat.

Az önkormányzat most mégis úgy döntött, hogy nem folytatja a projektet, és a már kihelyezett zászlótartó oszlopokat is leszerelteti. Két ok vezetett ehhez az elhatározáshoz: egyrészt a zászlók szinte azonnali eltűnése, másrészt a kezdeményezés szakmai fogadtatása

– írják. A projekt kezdetén összesen tíz ilyen zászlót helyeztek el a zebrák mellett, de ezeknek alig másfél nap alatt lába kélt. Az önkormányzat számított rá, hogy az eszközöket előbb-utóbb pótolni kell, de arra nem voltak felkészülve, hogy ez ilyen gyorsan megtörténik. A rendszert ezért most beszüntetik, de azt ígérik, hogy újragondolják a koncepciót.

A portál szerint a kihelyezést szakmai körökben sem fogadta mindenki pozitívan: az eseményről szóló Facebook-poszthoz nagyon sok kritikus komment érkezett, a legtöbb esetben olyanoktól, akik hivatásszerűen a közlekedéssel foglalkoznak. A legtöbben azt vetették az önkormányzat szemére, hogy a zebrazászlók a gyalogosok alárendelt helyzetét erősítik, és az autósok helyett inkább őket kényszeríti magatartásváltoztatásra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!