szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első bevallás benyújtási határideje a hétfő volt, az adót is mostanáig kellett befizetni.

Szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását – ígéri friss közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, emlékeztetve arra, hogy az első bevallás határideje a most hétfő, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni.

A különadót az Országgyűlés júliusi döntése alapján azoknak a szervezeteknek kell megfizetniük – írja a NAV –, amelyek "a bevándorlást segítőket pénzelik".

Ha az adóhatóság megállapítja az adófizetés elmulasztását, akkor nemcsak az adóhiányt (az eltitkolt adót) kell megfizetni, hanem a szankciókat is – figyelmeztetnek. Eljárási szabálysértés esetén (így például ha a szervezet elmulasztja a nyilatkozatadást) mulasztási bírsággal kell számolni, aminek a mértéke mulasztásonként félmillió forint. Amennyiben a revizorok az ellenőrzéskor azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.

A Helsinki Bizottság hétfő délelőtt közölte, hogy mivel jelenleg semmilyen olyan tevékenységet nem folytatnak, amit a törvény adóztatni rendel, nem is fogják befizetni a különadót. Az új adóteherről a múlt csütörtökön megjelent HVG-ben is olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!