szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb városban derült ki, nincs elég pedagógus. Albertirsán az önkormányzat diploma nélküli dolgozókat, adott esetben tanítókat vagy egyéves képzést kapott munkaerőt alkalmaz óvodai asszisztensként, miután hat óvodapedagógus tartósan kiesett a munkából.

"Tisztában vagyok azzal, hogy országos szinten óriási az óvónőhiány, s mint láthatja, nálunk sem rózsás a helyzet"

– így zárul Fazekas László albertirsai polgármester hvg.hu-nak írt levele. Azért érdeklődtünk nála, mert azt az információt kaptuk, nyolcan felmondtak a helyi, önkormányzati fenntartású Napsugár óvodában, amely négy tagintézményből áll. Ez a négy óvoda összesen 322 gyerekkel foglalkozik, összesen 25 óvodapedagógussal és 5 asszisztenssel a soraiban.

A polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy nem történt tömeges felmondás. Más kérdés, hogy nincs elég óvódappedagógus:

  • 2018 augusztusában egy pedagógus távozott közös megegyezéssel, helyére október 1-jétől érkezik új kolléga
  • A Napsugár óvodában hat óvodapedagógus tartósan nem dolgozikk: gyesen, gyeden, cseden van
  • Egy pedagógus terhességi betegállományban van
  • Egy pedig felmentési idejét tölti nyugdíjazás miatt

Az önkormányzat úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy

  • óvodapedagógusi diploma nélkülieket foglalkoztat (engedéllyel) asszisztensként egyébként pedagógus végzettségű munkavállalókat és olyanokat, akik óvodapedagógus képzésen vettek vagy vesznek részt
  • tanítói és tanári végzettséggel is dolgozhatnak asszisztensek, illetve van egy olyan asszisztens, aki egy évig folytatott óvodapedagógusi tanulmányokat
  • másod- és harmadéves óvodapedagógus-hallgatókat alkalmaz pedagógiai asszisztensként (két fő)
  • szeptembertől egy nyugdíjas óvodapedagógust is alkalmaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!