szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tanszékvezető egyetemi tanár, jogász Hack Péter úgy látja: a bírói függetlensége elvesztése azzal járhat, hogy a magyar bíróságok ítéleteit nem fogadják el a nemzetközi fórumokon.

Több jel mutat arra, hogy a Fidesz másként gondolkodik a hatalmi ágak függetlenségéről, mint ahogy a rendszerváltást követő jobb- és baloldali kormányok – mondta a HVG-nek adott interjújában Hack Péter.

Az ügyvéd, jogász, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára úgy látja, láthatóan nem szűnt meg egyik pillanatról a másik a nagyon erős és független bírói ethosz, ami 1990 és 2010 között meghatározó elem volt a bírók saját ön- és pályaképében,

de aki ma a bíróságokon előre akar lépni, annak a sorsa egy az egyben az OBH elnökének kezében van.

Az egyetemi tanár szerint még a kommunista alkotmány is rögzítette, hogy a bírák függetlenek, de minden bírói előléptetéshez a pártbizottság hozzájárulása kellett, és ha a bírók politikailag nem "megfelelően" jártak el, akkor a pártbizottságok nem támogatották az előléptetésüket. Most a fiatalabb bírók komolyan megtapasztalhatják, folytatta Hack, hogy ha valaha felsőbb bíróságnál akarnak ítélkezni, ahhoz a mindenkori OBH elnökével kell jó viszonyban lenniük.

Hack azt mondta, ahhoz, hogy valamilyen jogsérelem hivatkozási alap lehessen az uniós jogi fórumokon, nem elég pár egyedi, vitatott eset, a problémának szisztematikusnak és rendszeresnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak -  amely a Mol vezérét arra hivatkozva nem adta ki Horvátországnak, hogy ott nem részesülne tisztességes eljárásban - a jövőben minden horvát kiadatási kérelmet meg kellene tagadnia, hiszen úgy ítélte meg, hogy Horvátországban rendszeresen és szisztematikusan sérül a tisztességes eljárás követelménye – folytatta Hack Péter.

Hack szerint ugyanakkor a magyar bíróságok is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy miután Luxemburgban vagy Strasbourgban megállapítják a rendszeres és szisztematikus jogsértést, akkor az európai országok sem fogják teljesíteni a magyar bíróságok ítéleteit vagy megkereséseit. Például nem adják ki az általunk körözött bűnözőket.

További részletek a csütörtöki HVG hetilapban!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás