Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

200 millió forintot veszíthet a Belvárosi önkormányzat egy évekkel ezelőtti telekeladás miatt. A helyhatóság a Bástya utcai óvoda udvarát szeretné visszavásárolni egy építési vállalkozótól, aki hotelt épített volna ott, ahol csak mélygarázst lehet.

Az V. kerületi önkormányzat felhatalmazta önmagát, hogy vásárolja vissza a Bástya utcai óvodához tartozó udvart, amelyet nemrég azzal a szándékkal zárt le a telek tulajdonosa, hogy ott építkezésbe fogjon. A lezárás és az abból fakadó vita nyomán az önkormányzat arról tett bejelentést, hogy kisajátítja a területet, de a szeptember 20-i képviselő-testületi ülésen erről már szó sem volt, hanem a vételi szándékra kért és kapott felhatalmazást a kerület vezetése.

Szeptember 10-én a főváros V. kerületében lévő önkormányzati Bástya utcai óvodához tartozó udvart a tulajdonosa lezáratta, azzal a céllal, hogy parkolót építsen ott, miközben a kerület már nyolc évvel korábban arról rendelkezett, hogy az óvodaudvarnak használt területen csak mélygarázs épülhet. (A telket megszerző cégnek, a Maz Investmentnek eredetileg még hoteleladásai tervei voltak.) A lezárás miatt 150 gyerek maradt udvar nélkül, a szülők tiltakoztak is emiatt, mert az ő anyagi hozzájárulásukkal újult meg az udvar berendezése.

A testület aztán kiadott egy nyilatkozatot is: az önkormányzat a kisajátítás mellett dönt, amit a szeptember 20-i ülésen szavaznak majd meg. Kikerült a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, és abban az áll, hogy ez mégsem történt meg. A testület "felhatalmazza a Polgármestert, hogy az Önkormányzat nevében és képviseletében a (...) Bástya utca 1-11. szám alatt található ingatlan adásvételére nézve az ingatlan kizárólagos tulajdonosának, a Maz Investment Idegenforgalmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnak 601.000.000,- Ft, azaz hatszázegymillió forint összegű vételi ajánlatot tegyen, az ennek kapcsán esetlegesen megindult egyeztetések során az Önkormányzatot képviselje".

Ez azt jelenti, hogy megpróbálják kivásárolni a tulajdonost, ami viszont egyben azt is jelenti, hogy 200 milliós kár érheti a kerületet, mert annak idején 400 millió forintért adta el a Rogán Antal-vezetésű önkormányzat a BP Property Delta Kft.-nek a telket. Ez a cég végelszámolással megszűnt, a vagyonát elárverezték, így lett végül az udvar a Maz Investment tulajdona.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ