szerző:
hvg.hu

A férfinak bombabiztos közpénzes megbízásokat ígértek, még a Képviselői Irodaházba is bevitték, hogy hitelesnek tűnjön a történet.

Szokatlan módszert választottak azok a bűnözők, akik korábban összesen 23 millió forintot csaltak ki egy budapesti vállalkozótól. A csalók azt ígérték az illetőnek, hogy egy államtitkár segítségével cégei bombabiztos közpénzes megbízásokhoz juthatnak. A vállalkozó hitt is nekik, és amikor azt mondták neki, hogy előre egymillió forintot előre ki kell fizetnie az üzlet érdekében, kifizette az összeget.

A csalók még egy találkozót is összehoztak az állítólagos államtitkárral a Képviselői Irodaházban. A cégvezető az Átlátszónak azt mondta, egy darabig várniuk kellett, de aztán egyszer csak megjelent az államtitkár, kezet nyújtott neki, és azt mondta, menjenek le ebédelni az épület éttermébe, majd csatlakozik. Ebből aztán semmi nem lett, de a vállalkozó – látva maga körül a sok politikust – hitt a dologban.

Később a csalók kivitték két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre is, ahol a polgármesterek különböző munkákat, út- és iskolafelújításokat ígértek a cégvezetőnek. A férfinak a harmadik nagyobb pénzkérés után lett gyanús a dolog, de addigra már kicsaltak tőle 23 millió forintot.

Feljelentést tettem a XIX. kerületi kapitányságon, de láttam a nyomozón, hogy kétségbe van esve amiatt, hogy a Képviselői Irodaházban indult a történetem, s nem lehetett tudni, kik bukkanhatnak fel az ügyben. Biztosan megkönnyebbült a rendőr, amikor az ügyet az elkövetés helyszíne miatt áttették az V. kerületi kapitányságra

– mondta az Átlátszónak az átvert cégvezető. Az ügynek jelenleg egy gyanúsítottja van, a rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz. Az Átlátszó szerint viszont az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) nem tájékoztatták az ügyről, annak ellenére, hogy az biztonsági kockázatot vet fel a védett épülettel kapcsolatban. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település a polgármesterét sem keresték meg, akivel a vállalkozó állítólag egyeztetett.

Nem ez az első olyan eset, amikor bűnözők jutnak be a Képviselői Irodaházba: szintén az Átlátszó írta meg két évvel ezelőtt, hogy mintegy kilencven számítástechnikai eszközt, köztük a Fidesz-frakció hét vadonatúj laptopját lopta ki egy raktáros a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint. Mindezt a legjobban őrzött magyar középületek kameráinak kereszttüzében, mindenféle biztonsági ellenőrzés nélkül tehette meg a dolgozó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék