szerző:
hvg.hu

Pedig komoly tervet hoztak össze a betörésre.

Megbontotta egy budapesti pénzváltó padlóját – az üzlet alatti pincéből – két férfi, hogy a lyukon keresztül bemászva lophassák ki a páncélszekrényben lévő értékeket.

A vádirat szerint az elkövetők egyike 2016 áprilisában egy eljárás során ismeretlenül maradt személytől kapta a megbízást a betörésre. A megbízás szerint, a vádlottnak egy XIII. kerületi lakóház földszintjén található pénzváltó padlóját kellett megbontania az alatta lévő pincén keresztül. A megbízó arról tájékoztatta, hogy a pénzváltó páncélszekrénye a betörés idején nyitott állapotban lesz, és az kb. 20-22 millió forint értékű forintot és valutát fog tartalmazni. A felbujtó a vádlottnak a pincelejáróhoz kulcsot és a pincéről helyszínrajzot is adott.

A bűncselekmény elkövetésével megbízott terhelt 2016. május 8-án délután találkozott egy ismerősével – az ügy másik vádlottjával – és elmondta neki, hogy mire készül, valamint azt is, hogy a betörésre tippet kapott, és kulcsa is van. Mindezek hallatán a másik férfi úgy döntött, hogy részt vesz az elkövetésben.

Ezek után a két vádlott még ugyanezen a napon, egy tehergépkocsival leparkolt a helyszín közelében, majd a náluk lévő kulccsal lementek a lakóház pincéjébe. Ezután a pénzváltó iroda alatti pince tetőszerkezetét – az üzlet padlóját – szerszámokkal bontani kezdték, egészen addig, míg azon akkora nyílás keletkezett, hogy azon keresztül az egyikük be tudott mászni az üzlethelyiségbe. A páncélszekrény azonban a tervekkel ellentétben zárva volt, ezért a férfi az üzletet a pince irányában elhagyta.

Időközben ugyanakkor megszólalt az üzlet riasztója is, amitől a vádlottak megijedtek, tartottak attól, hogy lelepleződnek, ezért az épületet nem hagyták el, inkább felmentek a lakóház padlására, és ott rejtőztek el. A helyszínre érkező rendőrök azonban ott mindkettőjüket elfogták.

Az ügyben a vádemelés eredményes volt, a bírósági tárgyaláson a vádlottak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését váddal egyezően beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A bíróság a vádlottak bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és ítéletet hirdetett; egyiküket 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ő enyhítésért fellebbezett, míg társa 1 év 3 hónap végrehajtandó börtönbüntetést kapott, amit tudomásul vett, az ő vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.
Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral