szerző:
hvg.hu

A hazafias szónoklatok után a költségvetésben, a Magyar Közlönyben és az oktatási rendszerben is megjelent az a militáns szellemiség, amely az Orbán-kormányt jellemzi.

A HVG csütörtöki száma újabb tőkefelhalmozási forrásként ír a kabinet katonai beruházásairól. Sőt, egyenesen azt állítja, hogy trendi lett az oligarchák között a NATO-beszállítói minősítés, amely szükséges a hadiipari fejlesztéshez. A felbukkanó nevek és cégek egy része semmi meglepetést nem okoz – az elbírált több mint 240 pályázó között például Mészáros Lőrinc, Nyerges Zsolt vagy a Tiborcz Istvánnal rendszeresen üzletelő Paár Attila cége is felbukkan. A NATO-beszállítók között a kormányhoz közel álló cégek korántsem csak az építő-és szerelőiparból kerülnek ki – ebben az ágazatban keresettek a civil biztonsági szolgáltatások is. Az eddigi nevek mellett Pintér Sándor belügyminiszter korábbi érdekeltségeire is rábukkant a HVG.

A jövő évi költségvetésben 150 milliárd forint szerepel honvédségi fejlesztés címszó alatt. Ez az összeg azonban eltörpül ahhoz képest, amit az Országgyűlés honvédelmi bizottsága már korábban megszavazott, amikor a hadieszközök és szolgáltatások fejlesztéséről döntött. Ez az összeg már majdnem tízszer nagyobb, mint amit a költségvetés tartalmaz. És nem csak több, titkosabb is, ami azért fontos, mert az 1450 milliárd forintot közbeszerzés nélkül költhetik el. Így rendeltek az illetékesek például már idén nyáron 20 harci helikoptert a franciaországi székhelyű Airbustól.

A laktanyák után azonban az iskolákba is "bemasírozott" a kormány szellemisége. A tanévkezdés előtt egy nappal jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a diákoknak pontosan milyen katonai(hazafias) nevelést kell kapniuk felmenő rendszerben a 9. osztálytól. A csütörtökön megjelent HVG arról ír, hogy egyelőre ez az egyetlen évfolyam, amely "alaki felkészítéssel" belevág a már száz éve is elavult nevelési programba. A közlöny ismertetése szerint 15 órában túlélési ismereteket sajátítanak el a diákok, akiknek az oktatása azonban itt nem áll meg. Elméleti fejtágítást kapnak a tizenévesek a Magyar Honvédség felépítéséről, a tüzelési testhelyzetekről és az országra leselkedő veszélyekről is.

További részletek a friss HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

Megvan a dátum, amikor aláírhatják a Brexit-megállapodást

Megvan a dátum, amikor aláírhatják a Brexit-megállapodást

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Akár 40 évig is mentesülhet a társasági adó megfizetése alól, ha kihasználja ezt a lehetőséget

Akár 40 évig is mentesülhet a társasági adó megfizetése alól, ha kihasználja ezt a lehetőséget