szerző:
hvg.hu

A főpolgármester nemrég jelentette be, hogy újraindul, most azt is elmondta, mi vezetett odáig, hogy elfogadja a miniszterelnök felkérését, és hogy mit gondol a felmerülő ellenzéki jelöltekről.

Több interjút is adott újraindulásával kapcsolatban Tarlós István. Budapest jelenlegi főpolgármestere nyáron még biztos volt benne, hogy nem indul újra a posztért, de aztán – meglepő módon – épp a miniszterelnök engedékenysége miatt változott meg hirtelen a véleménye.

Ami megfordította a dolgot, az, hogy a miniszterelnöknek elmondtam, melyek azok a feltételek, amelyek hiányában nem vagyok képes folytatni ezt a munkát. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ebből gyakorlatilag minden teljesül

– mondta Tarlós az Indexnek. A főpolgármester az utóbbi években nem ápolt túl jó viszonyt a kormányzattal, ezért Budapest alig kapott uniós forrást, viszont a városban sorra valósultak meg állami beruházások, amelyekbe – mivel kiemeltté nyilvánították őket – a főpolgármesternek nem volt beleszólása.

A főpolgármester-választással kapcsolatban az utóbbi napokban szóba került pár név, Karácsony Gergely vagy Horváth Csaba részt venne egy előválasztáson, de Puzsér Róbert is bejelentkezett. Amikor a lehetséges ellenzéki jelöltekről kérdezték, Tarlós csak annyit mondott:

Lesznek még jelentkezők ellenzéki oldalról. Nem akarok név szerint senkit kipécézni, elvi véleményt mondok az egészről. Bár nehéz követni, mert olyanok is beszélnek, mondanak véleményt ellenzéki oldalon, akiknek fogalmuk sincs a rendszer működéséről.

A főpolgármester azt mondta, Puzsér Róbertet kedveli, aki szerinte a szakmájában profi, de a városvezetés egy egészen más szakma. Puzsér Sétáló Budapest nevű koncepciójáról is megvan a véleménye, szerinte az autómentesítésnek vannak nagyon komoly műszaki és pénzügyi feltételei, és a jelenlegi jogszabályi környezet sem tesz lehetővé egy ilyen „egyszemélyes főpolgármesteri utasítást”.

Tarlós a miniszterelnökkel kötött megállapodásáról nem akart konkrétumokat mondani, de amikor a szemétszállításról kérdezték, annyit elárult, hogy az FKF kevésbé lesz kiszolgáltatott helyzetben. A főpolgármester az Echo Tv-nek azt is elmondta, hogy kibékült Rogán Antallal, akivel korábban nem volt túl jó a kapcsolata.

Sosem titkoltuk, hogy nem voltunk nagyon nagy barátok, de ez sokat változott az elmúlt három évben

– mondta Tarlós. A főpolgármester szerint a kormánnyal való együttműködés feltételei sokat javultak, Gulyás Gergely és Kocsis Máté megjelenését a kormány környékén nagyon megnyugtatónak tartja, ahogyan azt is, hogy Pintér Sándor folytatta munkáját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Z. B. Itthon

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

Az eddig igencsak autóspárti hírben álló jelenlegi főpolgármester több kormánypárti médiumnak adott interjúban is megemlítette, újraindulása esetén távlati tervei között szerepel a főváros autómentesítése. Éppen azután mondta ezt, hogy a városvezetői székért bejelentkezett Puzsér Róbert is, akinek az egyetlen programja az autómentes belváros megvalósítása lesz.

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi