szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár havi 40 ezer forint bölcsődei hozzájárulást kaphatnak a szülők az ország nagy részén, ha visszamennek dolgozni. Az uniós forrásból finanszírozott támogatást a közép-magyarországi régióban élők azonban nem igényelhetik.

A kormány úgy döntött, hogy átvállalja a bölcsődei térítési díj felét gyerekenként legfeljebb havi negyvenezer forintig. A támogatást öt hónapos kortól egészen óvodakezdésig lehetne igényelni a gyerek után. A hozzájárulásra az egyik szülő pályázhatna azzal a feltétellel, hogy visszamegy dolgozni. A Portfolio.hu elemzője szerint a szülőknek általában havi 40 és 120 ezer forint között kell fizetniük a gyerek után a bölcsödei ellátásért.

Az RTL Híradója felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a bölcsődei hozzájárulással egy baj van, még pedig az, hogy a közép-magyarországi régióban nem tudják majd a szülők azt igénybe venni, mert a pénzt EU-s forrásokból fedezik, és a legfejlettebb, központi régió támogatására nem is pályázhatott az állam.

Az nem dőlt még el, hogy mikortól igényelhető majd az új bölcsődei hozzájárulás.

Bölcsődék is kellenének

A Pénzügyminisztérium szerint 2020-ig hatvanezerre bővül majd a bölcsődei férőhelyek száma, most csak 48 ezer van. A KSH szerint tavaly 2879 gyereket utasítottak el helyhiány miatt, és sok szülő nem is próbálkozott, miután több településen egyáltalán nincs bölcsőde. Ezért a családügyi államtitkár nemrég azt közölte, hogy családi és munkahelyi bölcsődékre félmilliárd forintot költenek majd. Novák Katalin szerint bővítésre és eszközbeszerzésre a családi bölcsődék esetében az egész országból lehet majd pályázni, de munkahelyi bölcsődékre csak a közép-magyarországi régióból pályázhatnak, mert itt van a legnagyobb igény erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt