szerző:
hvg.hu

Csak rendkívüli helyzetben, az ország külső fegyveres megtámadása esetén korlátozhatná az internetes tartalmakat a kormány.

"Itt már tényleg totális diktatúra épül", "én pakolom a bőröndöt" - ilyen, és ehhez hasonló kommentek jelentek meg a Facebookon és a Tumblr-en amiatt, hogy a kormány a honvédségi törvény módosításával lehetővé tenné

honvédelmi, rendvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekből az internetes tartalmak, csatornák, tartományok elérésének korlátozását, illetve megtiltását.

A közösségi oldalakon jellemzően ez a mondat pörög, azonban fontos azt is nézni, hogy a változtatásnál az Alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó szabályaira hivatkozik, konkrétan arra, amely az országot ért külső fegyveres támadás veszélye esetén alkalmazandó teendőkről szól. A honvédelmi törvény megelőző védelmi helyzetre vonatkozó passzusát módosítják. A kormány szerint ez csak pontosítás.

Beszéltünk a Társaság a Szabadságjogokért jogászával, Döbrentey Dániellel, aki szerint teljesen alaptalan az aggodalom, a tervezett korlátozást csak megelőző védelmi helyzetben lehet bevezetni. Azt mondja, a különleges jogrendet nem is lehet összevetni a "normál", mindennapi jogrenddel.

Itt szinte értelmüket vesztik a jogkorlátozás megítélésre használt szokásos mércék, mint hogy pl. szükséges vagy arányos-e a jogkorlátozás.

A különleges jogrend a világon mindenhol olyan helyzet, amikor bizonyos alapvető jogok korlátozására jogszabályi felhatalmazással kerülhet sor, mert az állampolgárok és az ország biztonsága miatt - meghatározott időre - erre van szükség - teszi hozzá.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem szerepel az Alaptörvény különleges jogrend című fejezetében, így ebben a helyzetben nem rendelhető el ilyen korlátozás. Azért sem, mert nem általában a különleges jogrendben lehet bevezetni.

Ő is azt mondja, hogy a módosítás összességében sokkal inkább pontosítás, és technikai jellegű változtatás - az tény, hogy a hatályos törvény szerint az internet-, levél-, csomag- és postaforgalom fokozott ellenőrzésének elrendelésére van lehetőség, ehhez képest szigorúbb a teljes tiltás lehetősége. De hangsúlyozni kell, hogy ezt nem lehetséges a "békeidőben" alkalmazott mércékkel megítélni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font