szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak rendkívüli helyzetben, az ország külső fegyveres megtámadása esetén korlátozhatná az internetes tartalmakat a kormány.

"Itt már tényleg totális diktatúra épül", "én pakolom a bőröndöt" - ilyen, és ehhez hasonló kommentek jelentek meg a Facebookon és a Tumblr-en amiatt, hogy a kormány a honvédségi törvény módosításával lehetővé tenné

honvédelmi, rendvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekből az internetes tartalmak, csatornák, tartományok elérésének korlátozását, illetve megtiltását.

A közösségi oldalakon jellemzően ez a mondat pörög, azonban fontos azt is nézni, hogy a változtatásnál az Alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó szabályaira hivatkozik, konkrétan arra, amely az országot ért külső fegyveres támadás veszélye esetén alkalmazandó teendőkről szól. A honvédelmi törvény megelőző védelmi helyzetre vonatkozó passzusát módosítják. A kormány szerint ez csak pontosítás.

Beszéltünk a Társaság a Szabadságjogokért jogászával, Döbrentey Dániellel, aki szerint teljesen alaptalan az aggodalom, a tervezett korlátozást csak megelőző védelmi helyzetben lehet bevezetni. Azt mondja, a különleges jogrendet nem is lehet összevetni a "normál", mindennapi jogrenddel.

Itt szinte értelmüket vesztik a jogkorlátozás megítélésre használt szokásos mércék, mint hogy pl. szükséges vagy arányos-e a jogkorlátozás.

A különleges jogrend a világon mindenhol olyan helyzet, amikor bizonyos alapvető jogok korlátozására jogszabályi felhatalmazással kerülhet sor, mert az állampolgárok és az ország biztonsága miatt - meghatározott időre - erre van szükség - teszi hozzá.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem szerepel az Alaptörvény különleges jogrend című fejezetében, így ebben a helyzetben nem rendelhető el ilyen korlátozás. Azért sem, mert nem általában a különleges jogrendben lehet bevezetni.

Ő is azt mondja, hogy a módosítás összességében sokkal inkább pontosítás, és technikai jellegű változtatás - az tény, hogy a hatályos törvény szerint az internet-, levél-, csomag- és postaforgalom fokozott ellenőrzésének elrendelésére van lehetőség, ehhez képest szigorúbb a teljes tiltás lehetősége. De hangsúlyozni kell, hogy ezt nem lehetséges a "békeidőben" alkalmazott mércékkel megítélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint