szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Korrupciókutató Központ 112 ország hatóságainak honlapját vizsgálta, a kereshetőség szempontjából a magyar hatóság jól teljesített, de amikor az adatok letölthetősége volt a szempont, még Banglades is megelőzött minket.

Összesen 112 ország közbeszerzési hatóságainak átláthatóságát vetette össze a budapesti székhelyű Korrupciókutató Központ (CRCB). A szervezet azt vizsgálta, hogy az egyes hatóságok honlapjai mennyire átláthatóak, könnyen meg lehet-e találni bizonyos dokumentumokat, és azokat hogyan lehet letölteni onnan. A CRBC szerint ez a fajta elérhetőség nem csak a szakembereknek fontos: az adatok hozzáférhetőségével csökkenteni lehet a korrupciós kockázatot, növelni lehet a versenyt, és elejét lehet venni például a kartellezésnek – írja a 444.

Számos ország esetében ütközött falakba a szervezet, mivel a hatóságok honlapján alig 67 esetben szerepeltek egyáltalán valamilyen rendezett formában szerződés szintű adatok – vagyis a vizsgált országok mintegy felében az állampolgárok nem tájékozódhatnak a közbeszerzésekről.

A magyar hatóság honlapja több kategóriában is a jobban teljesítők közé tartozott: például működik rajta keresőmotor, és viszonylag sok szempont alapján lehet szűrni a találatokat. Szintén az élbolyban kapott helyet a magyar honlap, amikor azt vizsgálták, hogy hányféle mező kap helyet az adattáblákban. Amikor azonban az adatok letölthetősége volt a fő vizsgálati szempont, a magyar hatóság már közel sem teljesített jól: kiderült ugyanis, hogy a honlapról nem lehet közvetlenül letölteni az adattáblákat. Az adatok mennyiségét és elérhetőségét értékelő rangsorban Magyarország a vizsgált 66 ország közül a 38. helyen végzett, így megelőzött minket például Zambia és Banglades is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen

Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét