Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Vajon mi szüksége van egy havi félmillióért bérelt irodára egy olyan képviselőnek, aki a választóinak még fogadóórát sem tart? A fideszes Hubay György ennyiért ráadásul nem is Budapest valamely frekventált pontján vett ki egy ingatlant, hanem Miskolcon – különös módon épp attól az önkormányzati cégtől, amelynek a mai napig munkavállalója. A félmilliós bérleti díj nemcsak ingatlanosok szerint irreális: a bérbeadó cég saját honlapján is százezer forinttal olcsóbban kínál kétszer akkorákat.

Míg képviselőtársai legtöbbje 25 ezer és 300 ezer forint közötti összegért talált magának bérelhető irodát, addig a fideszes Hubay Györgynek mindez csak majdnem félmillió forintért, egészen pontosan 496 ezer forintért sikerült.

Ennyi pénzért Budapest belvárosában, akár a Parlament szomszédságában is lehetne irodát bérelni, az áprilisban Miskolc 2-es választókörzetéből parlamentbe jutott politikusé azonban a borsodi megyeszékhelyen van. Hogy pontosan hol, az azonban nem derül ki a parlament oldalára feltöltött szerződésekből.

A közel félmilliós bérleti díjjal Hubay György mindenesetre abszolút csúcstartó a képviselők között, a megyeszékhely többi politikusával összehasonlításban pedig egyenesen megmagyarázhatatlan a különbség. A Miskolc másik, I.-es választókörzetéből bejutott szintén fideszes Csöbör Katalin ebben a ciklusban például nem is igényelt irodát az Országgyűlés Hivatalától, hanem a városi Fidesz-irodát használja, ahogyan Hubay előző ciklusbeli elődje, Sebestyén László is (a képviselők juttatásait szabályozó országgyűlési törvény értelmében a képviselő lemondhat a neki járó juttatásokról a frakció javára), a jobbikos Jakab Péter pedig Hubay bérleti díjának a feléért, 223 ezer forintért talált irodát a megyeszékhelyen.

A közel félmilliós bérleti díj ellenére Hubay György a nyilvánosan elérhető fórumokon mondhatni egyáltalán nem villog az irodájával: sem Miskolc város honlapján, sem parlamenti adatlapján, sem személyes Facebook-oldalán nincs nyoma, hogy hol, milyen címen lehetne elérni őt.

Középen Hubay György
©

A fideszes képviselő arra sem reagált, amikor egyszeri választóként, egy választókerületéhez tartozó problémával kértünk tőle személyes találkozót, tudakolva egyúttal a helyszínt, ahol dolgozik, illetve ahol megtalálhatnánk.

Nem jártunk több sikerrel a miskolci városházán sem, ahol telefonos érdeklődésünkre Hubay György parlamenti e-mail-címét ajánlották egyetlen elérhetőségeként, mondván tudomásuk szerint a politikus nem tart képviselői fogadóórát. Bár csalódottságunkat hallva a városháza készséges munkatársa megígérte, hogy „magánúton” kideríti nekünk, ha esetleg mégis, ám amikor valamivel később visszahívott, megerősítette a hivatalos verziót, miszerint „a politikusnak a városban nincs irodája”. A diszpécser egyúttal megadta Hubay György titkárának számát, a jótanács kíséretében, hogy próbáljuk meg a miskolci Fidesz-irodán elérni a képviselőt.

Ebben igaza lehetett, Hubay György titkára érdeklődésünkre ugyanis szintén azt mondta: fáradjunk be a helyi Fidesz-irodába, ha a képviselő úrtól szeretnénk valamit. Igaz, azt is hozzátette, nem személyesen a politikusnak, hanem neki kell elmondanunk ügyünket/panaszunkat, és majd ő továbbítja Hubay György felé.

Amikor ezt hallván ragaszkodtunk a politikussal való személyes találkozóhoz, és az irodája holléte felől érdeklődtünk, a munkatárs azt mondta:

„majd lesz egyszer irodája, de még nincs aktualitása a dolognak”

– mindez október 30-án történt, miközben az országgyűlés honlapján fellelhető adatok szerint a fideszes képviselő szerződése szeptember 1-je óta él a bérbeadóval.

Amely egyébként nem más, mint Hubay György korábbi munkahelye: a fideszes vezetésű miskolci önkormányzat cégeit működtető Miskolc Holding Zrt.

©

A 2014–18 között Miskolc fideszes önkormányzati képviselőjeként dolgozó, a Fidesz előtt magát a MIÉP, az MDF, illetve a miskolci SZEME színeiben is kipróbáló politikus ugyanis korábbi önkormányzati, majd májusi parlamenti vagyonbevallásában is ezt a céget jelölte meg egyetlen munkahelyként (ez utóbbiban azzal a kiegészítéssel, hogy képviselői megbízása alatt a munkát szünetelteti).

A politikus 2016-os miskolci bevallásából az is kiderült, hogy havi 300 ezer forintot kapott a „munkavállaló” leírással definiált munkakörben. Azt azonban, hogy e munkakör pontosan mit takar, hosszas nyomozás után sem sikerült kiderítenünk, a holding működésére rálátó, egymástól független forrásaink szerint nem véletlenül: állításuk szerint ugyanis „sportállás” volt Hubayé, vagyis a fideszes polgármesterrel, Kriza Ákossal köztudomásúan jó kapcsolatot ápoló (a 24.hu tavaszi riportja szerint kifejezetten Kriza emberének tartott) politikus csak az állomány- és fizetéslistákon szerepelt, de nem végzett érdemi tevékenységet.

Miután Hubay Györgyöt nem sikerült elérnünk, a nem létező irodának pedig értelemszerűen a címét sem volt hajlandó megadni a titkár, a Miskolc Holdinghoz fordultunk kérdéseinkkel, egyebek mellett azt tudakolva, hogy a városon belül hol helyezkedik el, mekkora és mely tulajdonságai (fekvése, exkluzív kivitele ... stb.) teszik ennyire drágává az irodát, járnak-e hozzá kiegészítő szolgáltatások, illetve, hogy a képviselő választotta-e ki, vagy a holding ajánlotta-e ki neki az ingatlant.

Miután a Miskolc Holding hat nap alatt többszöri sürgetésre sem reagált a megkeresésünkre, hétfőn a parlamentben személyesen próbáltuk feltenni a kérdéseinket Hubay Györgynek, aki erre azonban nem adott lehetőséget. Amikor először megszólítottuk, intézkedést színlelve elsietett, megígérve, hogy később rendelkezésünkre áll, de az ígéretét nem tartotta be, ahogy a telefonját később felvevő és visszahívást ígérő titkára sem.

©

Az Országgyűlés Hivatalától időközben viszont megkaptuk az iroda részletes adatait: eszerint Hubay György 164 négyzetméteres bérleménye Miskolc belvároshoz közeli részén, a Széchenyi utcában, de nem annak az abszolút belvárosi részén van.

Ingatlanértékesítésben jártas miskolci forrásaink teljesen irreálisnak nevezték az iroda közel félmilliós bérleti díját: állításuk szerint ennyiért már felszerelt vendéglátóipari egységet lehet bérelni a városban, pedig azok bérleti díja magasabb a sima irodákénál.

Az állításukat alátámasztandó az internetes ingatlanhirdetések között böngészve is két perc alatt találtunk a képviselői bérlemény utcájában 140 négyzetméteres – a politikusánál tehát mindössze 20 négyzetméterrel kisebb – irodát 220 ezer forintért, a legjobban azonban maga a Miskolc Holding honlapja árulkodik arról, hogy valami nem stimmel, annak hirdetményei között ugyanis ugyanabban a házban egy 200 négyzetméteres földszint + galéria + pince helyiségkombinációt kínál az önkormányzat havi 335 ezer forintért, egy sarokkal odébb pedig – szintén ugyanezen az úton, de a belvároshoz közelebbi pozícióban – két 380 négyzetmétereset, 398, illetve 358 ezer forintért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban