szerző:
hvg.hu

Extrakiadást jelent az önkormányzatnak a közmunkások hiánya.

Egy, a december 6-i testületi ülésre bekészített előterjesztés arra utal, hogy Felcsúton már annyira elfogytak a közmunkások, hogy amit eddig kézi erővel oldottak meg, azt a jövőben inkább gépesítik. Az Mfor ugyanis azt írja, hogy a Mészáros László polgármester által jegyzett dokumentum szerint egy kisebb méretű, több adapterrel felszerelhető, kisebb traktor beszerzését tűzték ki célul, amire már árajánlatokat is bekértek néhány kereskedőtől. Mészáros indoklása szerint

Felcsúton már alig van nem foglalkoztatott, elérhető munkaerő, a komolyabb fizikai munkát is ellátni képes közmunkások pedig teljesen elfogytak.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási oldala megerősíti a közmunkások számának csökkenését Felcsúton. Bár a községben a korábbi években sem volt magas ez a létszám, idén októberrel bezárólag mindössze 8 közfoglalkoztatottja volt az önkormányzatnak. Egy éve, 2017-ben 12, előtte pedig 16 közmunkást foglalkoztattak.

A polgármester úgy véli, a közterületek karbantartása, a füves területek, útpadkák nyírása, a téli sószórás és az esetleges hótolás olyan feladatok, melyet gépesítve hatékonyabban tudnak ellátni. Igaz, eddig is vettek igénybe ilyen munkagépeket, de az eddigi, szívességi segítség és külső vállalkozással, szerződéses alapon történő munkavégzés helyett inkább saját erővel, külső tényezőktől nem függve látnák el a jövőben ezeket a feladatokat.

Bár a beszerzésre kerülő gépet is kell valakinek működtetnie, de ezt a polgármester szerint az önkormányzat alkalmazásban álló karbantartókkal meg tudják oldani.

Így a jövőben a fűkaszálás nagymértékben, a sózás teljesen kiváltható lesz, hótolásra pedig nagyon ritkán van szükség, de a jövőben ezt is megoldhatják a géppel saját hatáskörben, egy csatlakoztatható adapter segítségével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány