szerző:
hvg.hu

Évek óta fizet a rendőrség Orbán Viktor kormányfő magánrepülős barátjának.

A Népszava azt írja, felirat figyelmeztet egy kispesti raktár szürke kapuján:

Gépjárműtárolótelep, Kamerával megfigyelt terület!

Mögötte kerítés, majd egy portaszolgálat. Mindezeken túl lehasznált autók parkolnak egy óriási grundon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kispesti raktártelepe ez. A kívülálló egyértelműen rendőrségi tulajdonként azonosíthatja a Hofherr Albert és a Tóth Árpád utca sarkán elterülő placcot. Pedig nem az: a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyilvános hirdetményeit, szerződéseit böngészve kiderül, hogy a rendőrség évek óta bérli az ipartelepet. (A lefoglalt autókat, roncsokat, egyéb „bűnjeleket” tárolja itt, egy részüket árveréseken értékesíti.)

A napilap azt írja, az igazi üzletet nem a felvásárolható autók, hanem az ingatlan jelenti, ahol parkolnak. A területet a Sinvest Hofa 11. Kft. adja bérbe: a társaság egyik ügyvezetője az Orbán Viktor kormányfő repülős útját finanszírozó Garancsi István nagyvállalkozó. A lap a rendőrséghez fordult, hogy megtudják, a BRFK mióta és mennyiért bérli a kispesti telephelyet a Garancsi-vezette cégtől.

Az egész ügy 2011-ig nyúlik vissza, a főkapitányság ekkor közbeszerzési eljárás nélküli nyílt pályázatot hirdetett, bérbe vehető telephelyet keresve. A tendert a Sinvest Rippl-Rónai 1 Kft. nyerte el (a vállalkozás tavaly váltott a Sinvest Hofa névre) – a BRFK pedig 2012. október 25-én öt évre szóló bérleti szerződést kötött vele.

A Garancsi-féle cég így több mint 32 ezer négyzetmétert (és kiszolgáló irodákat) biztosított a bűnjelek tárolására, a BRFK pedig az ötéves időtartam alatt 454 millió forintot fizetett mindezért – évente tehát mintegy 90 milliót költött bérlésre.

Majd 2017 októberében a BRFK előbb egy 60 napos, idén januárban pedig egy tíz évre szóló szerződést kötött a céggel, várhatóan a következő években 450 millióért. A rendőrség válaszából nem derül ki egyértelműen, miért van szükségük a kispesti bérleményre, újabb kérdéseket küldtek a szervezetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film