szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A független képviselő bizonyítottnak látja: Szkopjétől Budapestig magyar állami szervezéssel juthatott el a volt macedón miniszterelnök.

"Hiába próbálja a kormány egyszerű 'jogi ügynek' beállítani Gruevszki befogadását, attól az még egy börtön elől menekülő korrupt politikus maffiafilmekbe illő szöktetése marad" – írja blogján az LMP-ből nemrég kilépett független országgyűlési képviselő.

Szél Bernadett az ügyben felkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt (BMH), és párhuzamosan adatkérésekkel fordult az ügyben érintett nagykövetségekhez. A BMH részéről Végh Zsuzsanna a képviselővel közölte: azért nem vitték Gruevszkit a tranzitzónába, mert állítása szerint ez a bevett eljárás abban az esetben, ha valaki már Magyarország területén „mélységében” tartózkodik és úgy nyújtja be kérelmét.

"Végh a volt macedón miniszterelnök Magyarországra való belépéséről nem tudott nyilatkozni, de azt elárulta, hogy a kormányzati nyilatkozatokban sűrűn előforduló szándéknyilatkozat semmire se jogosít (...). A BMH tehát egyértelművé tette, hogy így biztosan nem juthatott be az országba Gruevszki" – írja Szél. A tiranai magyar nagykövetség válaszából pedig Szél számára kiderült: miután nagykövetségen nem lehet menekültkérelmet benyújtani, a BMH nem hozhatott döntést egy nagykövetségen tartózkodó személlyel kapcsolatban.

"Nem dönthet úgy, hogy Budapesten 'hallgassanak meg' valakit, aki még el sem indította a menekültügyi eljárást. Legfőképpen pedig nem adhat engedélyt arra, hogy érvényes úti okmányok nélkül belépjen az országba." Nincs itt tehát semmi „jogi ügy”, "Gruevszkit egyedi politikai döntések segítették a szökésben, jogi eljárás alá csak akkor került, amikor Budapesten elindította a menekültügyi eljárást" – vonja le a következtetést a képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút