szerző:
hvg.hu

A független képviselő bizonyítottnak látja: Szkopjétől Budapestig magyar állami szervezéssel juthatott el a volt macedón miniszterelnök.

"Hiába próbálja a kormány egyszerű 'jogi ügynek' beállítani Gruevszki befogadását, attól az még egy börtön elől menekülő korrupt politikus maffiafilmekbe illő szöktetése marad" – írja blogján az LMP-ből nemrég kilépett független országgyűlési képviselő.

Szél Bernadett az ügyben felkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt (BMH), és párhuzamosan adatkérésekkel fordult az ügyben érintett nagykövetségekhez. A BMH részéről Végh Zsuzsanna a képviselővel közölte: azért nem vitték Gruevszkit a tranzitzónába, mert állítása szerint ez a bevett eljárás abban az esetben, ha valaki már Magyarország területén „mélységében” tartózkodik és úgy nyújtja be kérelmét.

"Végh a volt macedón miniszterelnök Magyarországra való belépéséről nem tudott nyilatkozni, de azt elárulta, hogy a kormányzati nyilatkozatokban sűrűn előforduló szándéknyilatkozat semmire se jogosít (...). A BMH tehát egyértelművé tette, hogy így biztosan nem juthatott be az országba Gruevszki" – írja Szél. A tiranai magyar nagykövetség válaszából pedig Szél számára kiderült: miután nagykövetségen nem lehet menekültkérelmet benyújtani, a BMH nem hozhatott döntést egy nagykövetségen tartózkodó személlyel kapcsolatban.

"Nem dönthet úgy, hogy Budapesten 'hallgassanak meg' valakit, aki még el sem indította a menekültügyi eljárást. Legfőképpen pedig nem adhat engedélyt arra, hogy érvényes úti okmányok nélkül belépjen az országba." Nincs itt tehát semmi „jogi ügy”, "Gruevszkit egyedi politikai döntések segítették a szökésben, jogi eljárás alá csak akkor került, amikor Budapesten elindította a menekültügyi eljárást" – vonja le a következtetést a képviselő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció