szerző:
hvg.hu

A Parlamentben továbbra sem volt nyugalom a vita alatt, az ellenzék folyamatosan bekiabált a törvényjavaslatot benyújtó Kósa Lajos felszólalása alatt.

Szerdán fogadja el a Parlament fideszes többsége a "rabszolgatörvény" néven elhíresült javaslatot, amely lehetővé teszi az évi 400 óra túlórát. A törvényalkotási bizottság által benyújtott, összegző módosító javaslat szerint

  • a jelenlegi 250 órás keretet plusz 150 órával lehetne megemelni "naptári évenként", ha ehhez a dolgozó írásban és önként beleegyezik, ezt a megállapodást év végével lehet fölmondani
  • a kollektív szerződésben – tehát nagyobb cégeknél – pedig az eddigi 300 órához adnának plusz 100-at, szintén önként vállalva

Az eredeti törvénymódosításban szerepel pluszban a 36 hónapos munkaidőkeret lehetősége is, amelyet szintén csak kollektív szerződés esetén lehetne bevezetni. Ehhez a különböző bizottsági módosító javaslatok nem nyúltak, a túlmunka és a 36 hónapos elszámolás lehetőségét nem kötötték össze.

Kósa Lajos fideszes politikus a Parlamentben a törvényjavaslat záróvitájában az ellenzéket szapulva azt mondta,

"azt állították, a munkavállalók kiszolgáltatottak lesznek ebben a helyzetben, ez sem igaz, mert a törvényjavaslatom kettős biztosítékot ad a munkavállalók kezébe, hiszen egyrészt előzetesen írásban, önként kell túlmunkát vállalniuk. De ez még önmagában nem elég, mert a 36 hónapos időkeret elszámolás az üzemi tanács engedélyéhez, illetve a kollektív szerződéshez kötött.

Tehát ha az egyik hiányzik, akkor a dolog nem fog menni.

És én kellőképpen felkészültnek és felnőttnek tartom a magyar dolgozókat ahhoz, hogy részint egyénileg is meg tudják védeni az érdekeiket, részint egyébként a második lépcsőben a szervezett munkavédők is meg tudják védeni őket."

Kósa szavait úgy lehet érteni, hogy csak akkor lehet 400 órás túlórát elrendelni, ha azzal párhuzamosan bevállalják a 36 hónapos elszámolási keretet is, ez azonban nem helytálló, mert a törvényjavaslatokban ezt nem kapcsolták össze.

Kósa Lajos azt is mondta, az ellenzék hazudik a törvényről, "vadmarhaság", hogy megszüntetnék a szabad szombatot és bevezetnék a hatnapos munkahetet és hogy ingyen dolgoznának az emberek három évig.

Az ellenzék a javaslatról 95 százalékban hazudik.

Kósa felszólalása alatt folyamatosak voltak az ellenzéki bekiabálások – az ellenzék hétfőn obstrukcióval próbálta megakadályozni a szerdai szavazást, egyrészt a napirendet csaknem 3000 ponton módosították volna, másrészt a "rabszolgatörvényt" le is vették volna a napirendről. Nem jártak sikerrel, mert a módosításról nem egyesével, hanem egyszerre szavaztak a képviselők, ám emiatt óriási botrány volt a Parlamentben.

Ellenzéki képviselők a záróvitában a törvény visszavonását követelték, Jakab Péter jobbikos politikus "rabszolgatartó hölgyeknek és uraknak" nevezte a fideszeseket. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, szerinte nincs igazuk a szakszervezeteknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Megvan a BKK új vezetője

Megvan a BKK új vezetője

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Még tovább drágulnak az építőanyagok

Még tovább drágulnak az építőanyagok