Tetszett a cikk?

Öt év alatt tíz százalékkal csökkent a középfokú oktatásban részt vevő roma gyerekek száma – ez derült ki a Társadalmi riport 2018 című, nemrég megjelent tanulmánykötetből, amelyből a legújabb HVG-ben olvasható az egyik legfontosabb fejezet.

A magyarországi romák társadalmi integrációjával foglalkozó HVG-Ténytár összegezte a felsőoktatás helyzetét is. Ezek szerint az egyetemi férőhelyek csökkenése a romákat érinthette a leginkább. 2015-ben a roma fiatalok 1,7 százaléka tanult diplomát kibocsátó intézményben, 2017-ben már csak 0,8 százalékuk jutott el főiskolára vagy egyetemre. Ez pontos számokra lefordítva azt jelenti, hogy 12-13 ezerről 6-7 ezerre esett vissza a magukat cigánynak tartó diákok száma a magyar.

Az elemzés szerint azonban a leghátrányosabb helyzetben lévő réteg integrációja egyértelműen javult. A Társadalmi riport elemzője azt állítja ugyanis, hogy öt év alatt majdnem 20 százalékkal nőtt a cigány etnikum jelenléte a munka világában. 2013-ban csupán 26 százalékuk, tavaly viszont már majdnem minden második (45 százalék) roma dolgozott. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a jelentős emelkedés a közmunka elterjedésének köszönhető. A Tárki vizsgálata nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar iskolarendszernek sokkal többet kell tennie azért, hogy cigányság sokgenerációs hátránya gyorsabban csökkenjen.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával