Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet
percről percre

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Most érkezett

 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  Percről percre
  Sorrend megfordítása

  1
  5 6 7 8 9
  19

  A tüntetésnek hivatalosan vége, de nem mennek sehova

  de a tömeg azt skandálja, nem mennek haza, majd azt, hogy elegük van, majd rákezdtek a mocskos fideszezésre.

  ©
  Nagyon sok a rendőr, nem szeretnék, ha gond lenne - mondják a színpadról. Nem akarják azt sem, hogy az emberek tüdőgyulladást kapjanak.

  Most a Szózatot éneklik

  Hamarosan vége a tüntetés hivatalos részének. A tömeg skandálásba kezdett.

  Hadházy szerint minden vidéken dől el

  Hadházy szerint a tüntetésekkel az a baj, hogy véget érnek. Fontos, hogy minden eredményt el lehet érni, ha kitartóak vagyunk. Hadházy is arra biztat, pénteken mindeki keresse fel a vidéki "szennymédiát."

  ©

  Lehet, hogy a benti képviselők maguktól kimennek

  Kunhalmi Ágnes szerint a rendőrök mindenképpen kiteszik majd őket valamikor. Viszont lehet, hogy csak későbn, amikor a tömeg már elment. Így felvetődött, hogy kimennek ők a tüntetőkhöz, amíg ott vannak még.

  Pitz Dániel LMP-s politikus a színpadon

  A fiatalokat is érdekli a politika, ezt mutatják az elmúlt napok - mondja az LMP ifjúsági tagozatának elnöke, aki arról beszél, mit tett a kormány a fiatalok ellen.

  Egyre több a rendőr

  Már öt sorban sorakoznak fel a székház előtt

  ©

  Sztrájk lesz, ha Áder aláírja a törvényt

  A szakszervezetek is itt vannak, Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét, Székely Tamást szólítanak a színpadra. Megkezdték, amit az Alkotmány utcában ígért. Ha Áder aláírja a törvényt, elkezdik a sztrájkot szervezni.

  Bajszos szar - kiabálja a tömeg. Székely azt mondta, nem csak a pártoknak kell összefogni, általános sztrájkot csak összefogással lehet csinálni. "Fogjunk össze, legyen sztrájk." A szakszervezetek abban érdekeltek, hogy a pártokkal a törvényt, amit Áder aláír, meg kell semmisíteni. Egyeztetést kell kezdeni erről.

  Székely Tamás
  ©
  1
  5 6 7 8 9
  19
  Hozzászólások