szerző:
hvg.hu

A főszerkesztői értekezleteken elhangzott, lehet-e foglalkozni a „kábítószer-divat” jelenségéről, vagy hogy hogyan kell köszönteni Kádár Jánost születésnapja alkalmából.

Érdekes szövegrészleteket tett közzé Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára: az Esti Hírlap egykori főszerkesztője, Paizs Gábor jegyzeteit osztották meg, amelyeket azokon az értekezleteken készített, ahol a pártállam vezetői világosan megmondták a szerkesztőknek hogy miről hogyan kell, illetve lehet tudósítani – szúrta ki a 444.

A jegyzetek mind 1972-ben készültek, az első február 4-én. Ekkor szó esett Nixon pekingi látogatásáról, amellyel kapcsolatban a vezetők „reális terjedelmet, s nem eltúlzott tudósításokat” kér, valamint azt, hogy a szerkesztőségek csak a szovjet állásfoglalásokat közöljék, a nyugati „találgatásokat” ne. A „kábítószer-divat” jelensége embargót kapott, de Kádár János 60. születésnapjával kapcsolatban több utasítást is kaptak a szerkesztők, többek között azt, hogy a sajtó csak köszöntő kommünikét és táviratot közölhet, de ha mégis saját írással készülnek, abban fogalmazzák meg az MSZMP politikájának főbb tételeit.

Június 23-án arra kérték a pártállam vezetői a szerkesztőket, hogy a sajtó hangúlyozza a „parlamenti felszólalások egyediségét”, illetve számoljanak be arról, hogy Rogers amerikai külügyminiszter július 6-án érkezik. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy Rogers amerikai kezdeményezésre érkezik a konzuli egyezmény aláírására, más egyezményt nem írnak alá. Majd hozzáteszik: „nem lehet nem fogadni, de ennek nagyok a negatív kihatásai”.

Néhány nappal később, július 12-én az olimpiával kapcsolatban elhangzott a figyelmeztetés: felerősödött a keleti országok elleni politika. A pártállami vezetők kijelentették, hogy München propagandaközpont, „ott csoportosul a legreakciósabb magyar emigráció”.

A vezetők szakmai igényességet, indulatok nélküli tudósításokat kérnek, amelyekből kiderül, hogy kinek drukkol a tudósító.

Kikötik azt is, hogy az újságírók ne fogadják el az emigrációs irodák programjait, és a közvetítések ne zavarják a termelőmunkát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó