szerző:
hvg.hu

Szerinte azért nem, mert nem közvetlenül ő birtokolja őket.

Több tételt is kifelejtett vagyonnyilatkozatából Bánki Erik fideszes képviselő – írja a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint a politikus egy Római-parton található lakást és több romániai földet sem tüntetett fel a dokumentumban. A Római Wellness Otthon lakópark, ahol a 133 négyzetméteres lakás is található, igen elegánsnak tűnik: tartozik hozzá fűthető medence, kerti grill, játszótér és fitnesszterem is.

A lakással kapcsolatban – amely egyébként korábban sem szerepelt vagyonnyilatkozataiban – Bánki azt mondta, „félig-meddig” ott lakik, de azért nem tüntette fel az ingatlant a dokumentumban, mert nem személyesen ő, hanem cégei birtokolják.

A cégtulajdon és a magántulajdon két különböző dolog. Ha egy cég tulajdonában van egy ingatlan, akkor a cég tulajdonában van, és nem a magánszemély tulajdonában

– mondta a Direkt36-nak. A vagyonnyilatkozati rendszer szabályai nem mondják ki egyértelműen, hogy a közvetlen vagyontárgyak mellett a közvetett vagyonról is nyilatkozniuk kell-e a politikusoknak.

Bánki Erik már 2009-ben feltűnt a lakóparkban: az év nyarán a politikus és felesége nagy tőkeemeléssel beszálltak a B6-Home Kft. nevű cégbe. A tőkeemelést az magyarázza a Direkt36 szerint, hogy a cég még korábban vásárolt egy új, 133 négyzetméteres lakást a Római Wellness Lakóparkban. A tőkeemelés után a korábbi tulajdonos 3 millió forintos üzletrészét is megvették, így Bánkiék lettek a cég – és így közvetve az annak tulajdonában álló lakás – tulajdonosai.

2010-ben Bánki felesége két másik lakást is szerzett ugyanennek a lakóparknak egy másik épületében. Bánki Ágnes ezeknek a lakásoknak sem közvetlenül, hanem a 100%-os tulajdonában lévő cégeken keresztül (A231 Kft., majd B6 Rent Kft.) lett a tulajdonosa. A házaspár 2012-ben eladta a B6-Home Kft.-t, és ezzel együtt az egyik lakást is, de Bánki felesége a B6 Rent nevű cégén keresztül továbbra is a két másik lakás közvetett tulajdonosa maradt.

Azt nem lehet tudni, hogy Bánki feleségének vagyonnyilatkozatában megjelennek-e a Wellness Lakóparki ingatlanok, mivel az ő nyilatkozata nem nyilvános.

Bánki Erik hasonlóan magyarázta azt is, hogy miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban a romániai vállalkozásain keresztül Erdélyben szerzett, több mint százhektárnyi földet és a romániai cégek több százmilliós köztartozásait. A dokumentumból kimaradt két romániai cége is, az egyiket Bánki elmondása szerint azért nem tüntette fel, mert egy másik cégen keresztül birtokolja, a másikat pedig azért nem, mert nem végzett érdemi tevékenységet, így egyszerűen elfelejtette beleírni a vagyonnyilatkozatba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk