szerző:
hvg.hu

Kitálalt egy svájci lapnak az egyik ötletgazda, a korábban elhunyt Arthur Finkelstein üzlettársa, hogyan lett kampányelem és bűnbak a magyar származású amerikai milliárdosból, Soros Györgyből.

Hosszú cikkben magyarázza George Birnbaum a kampány megszületését. Az írás eredetileg a svájci Das Magazin oldalán jelent meg, ez a 24.hu cikkének az alapja. A kampányguru George Eli Birnbaum 1970-ben született Los Angelesben, apja holokauszttúlélő. A 90-es évek közepén találkozott Finkelsteinnel, személyesen tanult tőle. (Finkelstein 2017-ben halt meg.)

A nemrég elhunyt kampánygururól sokan sok helyen leírták már, mit tanácsolt Richard Nixon amerikai elnöknek 1972-ben. „Olyan témákat kell felhozni, amelyektől félnek az emberek, és ezt úgy tálalni, hogy úgy tűnjön, hogy a veszély a baloldalról jön.”

Ez csak egy elem a sokból, amiért Finkelsteint a negatív kampányok legnagyobbikának tekintették sokan, módszerét használta Benjámin Netanjahú, Calin Popescu-Tariceanu, Szergej Sztaniscsev és Orbán Viktor is.

Magyar vonatkozásban Birnbaum most az mondta a svájci lapnak: hivatalosan a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány kötött velük egyéves szerződést a 2010-es országgyűlési választások előtt. „Még azelőtt lesöpörtük a szocialistákat az asztalról, hogy elkezdődött volna a választás.” A Finkelstein-tanítvány arról is beszélt, hogy mentora „mindig azt mondta, hogy a szövetségesek annak idején nem a nácik ellen harcoltak, hanem Hitler ellen, az amerikaiak pedig nem az Al-Kaida, hanem Oszáma bin Láden ellen.”

Vagyis meg kellett találni azt a személyt, aki ellen uszítani lehet a választókat. A végeredmény két összetevőből alakult ki. Ráadásul Orbánnak is rögeszméje volt, hogy elő kell állítani egy alternatív, az eddigieknél drámaibb történelmi narratívát Magyarország számára, amiben Schmidt Mária volt segítségére.

De Birnbaum szerint felhasználták „a Magyarországot megtámadó finánctőke” motívumát is. Végül Soros György lett az, aki nemcsak irányítja, hanem meg is testesíti a veszélyes, külföldi nagytőkét. A svájci lapnak egy forrás azt mondta, telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, Soros ismert-e ahhoz, hogy ellenségkép legyen.

Birnbaum ezt nem erősítette meg, azt viszont elmondta, hogy Orbán Viktor feltétlenül megbízott Finkelsteinben, ezért nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy Soros legyen az új ellenség. A lap megkereste Orbán szóvivőjét, de nem kommentálták a történetet.

„Ez volt az összes termékünk közül a legegyszerűbb. Csak be kellett csomagolni és piacra dobni” – mondta a Soros-kampányról Birnbaum. Arról, hogy Soros zsidó, a guru azt mondta, ez nem jutott eszükbe, amikor a kampányt tervezték, de visszakérdez: „ha valaki zsidó, akkor már nem is támadhatom meg?”

„A mi kampányunk senkit nem tett antiszemitává, aki azelőtt nem volt az. Legfeljebb mutattunk nekik egy új áldozatot, más nem történt. Semmit sem csinálnék másképp” – zárja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak