szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán ellenáll a Kínával és Oroszországgal szembeni keményebb amerikai fellépésnek, emiatt még egy amerikai külügyminiszteri látogatás is elképzelhető.

Ausztriához hasonló semlegességet kíván gyakorolni Magyarország az orosz és kínai ügyekben, mondta Orbán Viktor amerikai diplomatáknak a The Wall Street Journal cikke szerint. Amerika ugyanis keményebb fellépést gyakorolna a két nagyhatalommal szemben. Orbán katonai alakulatokkal is hozzájárul a NATO-hoz, és élvezni akarja a szövetség biztonsági oldalát, ugyanakkor erősen ellenzi magyar diplomaták szerint az orosz és Kína-ellenes amerikai lépéseket.

Szijjártó Péter és amerikai kollégája, Mike Pompeo
©

Amerika a lap szerint hetek óta nógatja szövetségeseit egy erősebb fellépésre a kínai kíber-kémkedés és az ukrajnai orosz részvétel ügyében. Orbán pedig mindkét ügyben ellenáll, írja a WSJ. Sőt, kínai befektetőket hív az országba internetes üzletekkel, és az ukrán oktatási törvény miatt blokkolja az ukrán-NATO kapcsolatokat. "Igen, szeretnénk üzletelni Kínával, és nem hagyjuk, hogy kioktassanak bennünket, hogy mi is a helyes hozzáállás Kínához" – idéz a cikk egy névtelen kormányzati forrást.

A gond az, hogy míg az amerikaiak aggódva tekintenek minden kínai és orosz befektetésre olyan érzékeny területeken, mint a telekommunikáció, Orbán vagy a cseh elnök Milos Zeman viszont úgy tekint ezekre, mint az ő saját előjogára. A kínaiak az infrastrukturális és telekommunikációs befektetéseiket arra használják, hogy befolyást szerezzenek a közép-európai országokban, mondja egy szakértő a Trump-adminisztrációból.

Mindezek miatt elképzelhető, hogy februárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországra látogat. Amerika ugyanis kezdi úgy érezni, nem bízhat már úgy szövetségesében, mint korábban, mondja a lapnak egy Orbánnal már évek óta tapasztalatokat gyűjtő amerikai diplomata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!