szerző:
hvg.hu

Kétségbeesett Facebook-posztot írtak az ELTE Zenei Tanszékének hallgatói, miután olyan mértékben kellett létszámot csökkenteni, ami komolytalanná teszi az ott folyó munkát. A tanszék vezetői bíznak a megoldásban.

Hosszú, szomorú bejegyzést tettek ki a Facebookra az ELTE zenei tanszékének hallgatói. A kicsi, 11 (és fél) státusszal rendelkező tanszéken is – ahogy az egész ELTE-n, mert 250 millió forintot von el a kormány – le kellett építeni a létszám harmadát, most így maradt nyolc és fél státusz. A tanszék munkája így gyakorlatilag lehetetlenné vált. "Egy operaénekes nehezen tanítana zongorát vagy karvezetést, ahogyan egy zeneelméletet vagy partitúraolvasást oktató sem lesz képes átadni a tökéletes hangképzés titkait, és ez így van jól."

Az elbocsátások emberi oldalára is kitérnek a tanszék diákjai: "Azzal, hogy megválik tőlük az intézmény, nemcsak semmibe veszi az esetenként több évtizednyi elvégzett munkájukat, kitartásukat és elhivatottságukat, hanem ellehetetleníti a tanszék működését mind tanári, mind hallgatói oldalról."

A kirúgott oktatóknak ráadásul magánképzést is kellett tartaniuk, mert csak így oldható meg a személyre szabott oktatás. Így ezeket a kari tanulókat is a megmaradó, kevés oktatónak kéne maguk között szétosztani. 'Mi volt az elképzelés?' – kérdezzük egyre többen és többen."

"Kodály Zoltán és Bartók Béla országában, a fővárosban egy kicsi tanszéken maroknyi fiatal még hisz abban, hogy van értelme zenével és művészettel foglalkozni. Mi úgy látjuk, van értelme vállalni az ezzel járó nehézségeket, mert van értelme a XXI. századi Magyarországon ének-zene tanárnak, művészetközvetítőnek, kultúrával foglalkozó szakembernek tanulni és lenni. Meg lehet kérdezni, hogy mi szükség van manapság énekoktatásra, erre is felelünk: semmi nem mutatja jobban a művészeti nevelés fontosságát, mint a mai hazai közhangulat, a mindennapi magyar valóság."

 

Cikkünk megjelenése után az ELTE BTK Zenei Tanszéke a következő levél közlését kérte szerkesztőségünktől: 

Tisztelt támogatók és érdeklődők!

Köszönjük az együttérzést és a megjelentetett írás figyelemfelkeltő szándékát, ám tisztázni szeretnénk, hogy - a megjelentekkel ellentétben - a működésünk egésze NEM lehetetlenül el és főként NEM válik komolytalanná!

A hallgatóink csoportja által írt Facebook-bejegyzés jó szándékú, köszönet illeti érte a diákokat, akik (jogosan) kétségbeesettek az oktatók elbocsátása miatt. Kollégáink egyéni órákat adnak: ebben a félévben még nálunk dolgoznak, szeptembertől pedig mindenképp megoldást találunk az adott tantárgyak oktatásának megfelelő folytatására.

Továbbra is várjuk tehát a művészetközvetítés és az iskolai ének-zene tanári pálya iránt érdeklődő diákokat (akiknek a létszáma, szerencsére, egyre emelkedik), változatlan szakmai színvonalat biztosítva.

Az ELTE a következő helyesbítést kérte a hvg.hu-tól: nem a kormány nem vont el 250 millió forintot, hanem az ELTE szenátusa kötelezte ekkora megtakarításra a BTK-t és a TTK-t. A kormány 2018-hoz képest több pénzt folyósít az intézménynek. Az sem igaz, hogy az egész ELTE-re vonatkozik a létszámleépítés "ezzel szemben csak a két említett karra és mindösszesen 21 munkavállalóra vonakozik a leépítés illetve részben belső áthelyezés, 43 munkavállalót pedig nyugdíjazni fognak a racionalizálásra kötelezett képzési egységek". A két karról 64 munkavállaló távozik tehát, a teljes ELTE 5000-es munkavállalói létszámához képest ez másfél százalék.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél