szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétségbeesett Facebook-posztot írtak az ELTE Zenei Tanszékének hallgatói, miután olyan mértékben kellett létszámot csökkenteni, ami komolytalanná teszi az ott folyó munkát. A tanszék vezetői bíznak a megoldásban.

Hosszú, szomorú bejegyzést tettek ki a Facebookra az ELTE zenei tanszékének hallgatói. A kicsi, 11 (és fél) státusszal rendelkező tanszéken is – ahogy az egész ELTE-n, mert 250 millió forintot von el a kormány – le kellett építeni a létszám harmadát, most így maradt nyolc és fél státusz. A tanszék munkája így gyakorlatilag lehetetlenné vált. "Egy operaénekes nehezen tanítana zongorát vagy karvezetést, ahogyan egy zeneelméletet vagy partitúraolvasást oktató sem lesz képes átadni a tökéletes hangképzés titkait, és ez így van jól."

Az elbocsátások emberi oldalára is kitérnek a tanszék diákjai: "Azzal, hogy megválik tőlük az intézmény, nemcsak semmibe veszi az esetenként több évtizednyi elvégzett munkájukat, kitartásukat és elhivatottságukat, hanem ellehetetleníti a tanszék működését mind tanári, mind hallgatói oldalról."

A kirúgott oktatóknak ráadásul magánképzést is kellett tartaniuk, mert csak így oldható meg a személyre szabott oktatás. Így ezeket a kari tanulókat is a megmaradó, kevés oktatónak kéne maguk között szétosztani. 'Mi volt az elképzelés?' – kérdezzük egyre többen és többen."

"Kodály Zoltán és Bartók Béla országában, a fővárosban egy kicsi tanszéken maroknyi fiatal még hisz abban, hogy van értelme zenével és művészettel foglalkozni. Mi úgy látjuk, van értelme vállalni az ezzel járó nehézségeket, mert van értelme a XXI. századi Magyarországon ének-zene tanárnak, művészetközvetítőnek, kultúrával foglalkozó szakembernek tanulni és lenni. Meg lehet kérdezni, hogy mi szükség van manapság énekoktatásra, erre is felelünk: semmi nem mutatja jobban a művészeti nevelés fontosságát, mint a mai hazai közhangulat, a mindennapi magyar valóság."

 

Cikkünk megjelenése után az ELTE BTK Zenei Tanszéke a következő levél közlését kérte szerkesztőségünktől: 

Tisztelt támogatók és érdeklődők!

Köszönjük az együttérzést és a megjelentetett írás figyelemfelkeltő szándékát, ám tisztázni szeretnénk, hogy - a megjelentekkel ellentétben - a működésünk egésze NEM lehetetlenül el és főként NEM válik komolytalanná!

A hallgatóink csoportja által írt Facebook-bejegyzés jó szándékú, köszönet illeti érte a diákokat, akik (jogosan) kétségbeesettek az oktatók elbocsátása miatt. Kollégáink egyéni órákat adnak: ebben a félévben még nálunk dolgoznak, szeptembertől pedig mindenképp megoldást találunk az adott tantárgyak oktatásának megfelelő folytatására.

Továbbra is várjuk tehát a művészetközvetítés és az iskolai ének-zene tanári pálya iránt érdeklődő diákokat (akiknek a létszáma, szerencsére, egyre emelkedik), változatlan szakmai színvonalat biztosítva.

Az ELTE a következő helyesbítést kérte a hvg.hu-tól: nem a kormány nem vont el 250 millió forintot, hanem az ELTE szenátusa kötelezte ekkora megtakarításra a BTK-t és a TTK-t. A kormány 2018-hoz képest több pénzt folyósít az intézménynek. Az sem igaz, hogy az egész ELTE-re vonatkozik a létszámleépítés "ezzel szemben csak a két említett karra és mindösszesen 21 munkavállalóra vonakozik a leépítés illetve részben belső áthelyezés, 43 munkavállalót pedig nyugdíjazni fognak a racionalizálásra kötelezett képzési egységek". A két karról 64 munkavállaló távozik tehát, a teljes ELTE 5000-es munkavállalói létszámához képest ez másfél százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel