szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az illegális fémkeresőzés a lelőhelyet és az ország közös értékeit pusztítja, a legális gazdagítja. Arra is van példa, hogy egy múzeum fizet a fémkeresőnek.

„Úgy vélem, a tiltás nem jó irány, de az sem megoldás, hogyha az állam által a fémkeresőzésre hozott törvényeket nem, vagy csak alig tartatják be a hatóságok” – mondta a Magyar Hírlapnak Fogas Ottó régész. A szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója hozzátette, tisztában van azzal, hogy sokan pusztán a találás öröméért használják a detektort, de ettől ez még nem ad felmentést arra, hogy a régészeti korú leleteket felszedjék és hazavigyék.

A jelenlegi törvény értelmében az 1711-et megelőző időszakban földbe került tárgyak állami tulajdonnak számítanak, ha valaki az ezt követő korból bukkan valamire, akkor is köteles megtenni mindent annak érdekében, hogy a tulajdonost vagy annak leszármazottait megtalálja. Ha ez nem sikerül, akkor lehet a találóé az érték.

Az igazgató azt mondta, legálisan is lehet fémkeresőzni, ám ehhez a megyei illetékes múzeumoktól kell engedélyt kérni. Ha valaki nem régészetileg védett területet választ, akkor hozzájuthat a papírhoz. Az eljárási rend szerint a kérvényt a múzeum továbbküldi, s a végső szót a minisztérium mondja ki. A procedúra általában két-három hónap alatt fut át.

A papír kézhezvétele után be kell jelentenie, mikor megy ki az engedélyben rögzített területre, ha valamit talál, abba kell hagynia a keresést, és rögvest értesítenie kell a közgyűjteményt. A múzeum is leszerződhet valakivel, aki igény szerint hajlandó részt venni egy-egy feltáráson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra