szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC Hard Talk című műsorának vendége volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint mindenki hazudik, aki nem ért egyet a magyar kormánnyal.

A műsor riportere, Stephen Sackur először a sorosozós-junckerezős plakátokról, valamint a magyar kormány EU-ellenes kampányáról kérdezte a magyar diplomácia vezetőjét, aki szerint a plakátok azért vannak az utcákon, mert választási kampány zajlik éppen. Amikor Sackur felvetette, hogy a plakátokon pártlogó nem szerepel, az viszont rá van írva, hogy a kormány üzenete, Szijjártó úgy reagált: a kormány kötelességének érzi, hogy tájékoztassa az állampolgárokat az országra jelentős hatást gyakorló fejleményekről, főleg, ha azok a biztonságukat és a mindennapi életüket érintik.

Sorosról a miniszter már az első percben felmondta a kormányzati sablonszöveget: teljesen más elképzelése van Európa és Magyarország jövőjéről, mint a magyar embereknek és a kormánynak, ezt ő maga közölte többször nyilvánosan. „Ha ő nyíltan kritizálhat, nyíltan kifejtheti eltérő vízióját, ha világossá teheti, hogy el akarja távolítani ezt a kormányt, akkor a kormány miért nem tehet így?” – tette fel a kérdést Szijjártó.

Amikor Sackur azt kérdezte, vajon nyíltan hazudni is joga van-e tájékoztatás címén a magyar kormánynak, amikor például arról beszél, hogy az EU gyengíteni akarja a határvédelmet, a tárcavezető rávágta: ebben a kérdésben az EU tisztségviselői hazudnak. Szerinte ugyanis igenis ez a céljuk azzal, hogy a Frontexet be akarják vonni a határok ellenőrzésébe, így a határvédelem bizonyos jogköreitől megfosztani szuverén államokat. „Tudja, mi a Frontex? Egy utazási iroda, nem egy határvédelmi szervezet!” – jelentette ki Szijjártó.

Sackur ezután azt a kormányzati állítást citálta, amely szerint az EU meg akarja könnyíteni, hogy a migránsok vízumhoz jussanak. „Az Európai Bizottság alelnökét idézem: maguk egy párhuzamos univerzumban élnek” – mondta a riporter, mire Szijjártó úgy válaszolt: „Ők élnek abban. Hallgatniuk kellene az emberekre, és abba kellene hagyniuk a hazudozást.” Hozzátette még, hogy a bizottság az elmúlt években semmi mást nem tett, csak azon volt, hogy migránsokat hívjon a kontinensre.

A riporter ezután arról érdeklődött Szijjártónál, tényleg azt állítják-e, hogy Soros György irányítja az Európai Unió vezetőit, diktálja annak bevándorláspolitikáját, és hogy Jean-Claude Juncker a bábja? A miniszter itt hosszan sorolta Soros írásainak elemeit a migránsok betelepítésének szükségességétől a határellenőrzés gyengítéséig, majd közölte: az EB 2015 óta pontról pontra valósítja meg a Soros-tervet.

Sackur megpróbált rávilágítani: pusztán az, hogy Soros mond, az EU pedig tesz dolgokat, nem feltétlenül jelenti, hogy a kettő között ok-okozati összefüggés van. A külügyminiszter erre úgy válaszolt, hogy Soros szavai és az EU tettei megegyeznek, mire a riporter úgy reagált: ez nem bizonyíték. Ezen a ponton aztán „de igen, de nem” szintre jutott a beszélgetés.

Előkerült a Sargentini-jelentés és a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló szavazás is a beszélgetésben. Előbbiről a miniszter kijelentette, hogy az abban szereplő pontok nagy része hazugság. Amikor Sackur a CEU központjának elüldözéséről kérdezte, Szijjártó közölte: fake news, hiszen az egyetem továbbra is működik Budapesten.

A riporter megjegyezte: magyarországi tartózkodása alatt a CEU rektorával, Michael Ignatieff-fel is interjúzott, aki azt mondta neki, hogy a magyar kormány a saját céljainak megfelelően manipulálja a törvényeket és a demokráciát. Erre Szijjártó a felsőoktatási törvény előírásaival válaszolt, amely szerinte minden egyetemre és főiskolára kivétel nélkül vonatkozik, s amely megmagyarázza, hogy a CEU miért nem adhat ki amerikai diplomát. Ignatieff pedig – jegyezte meg – hazudik.

Hazugság Szijjártó szerint az is, hogy Magyarország nem tesz eleget a nemzetközi egyezményeknek, ha a határon várakozó menedékkérőkről van szó. Erről a Helsinki Bizottság adott ki jelentést, a miniszter szerint azonban szavahihetetlen, hiszen a Soros-hálózat egyik tagja. Amikor Sackur arról kérdezte, igaz-e, hogy az ENSZ szakembereitől megtagadták a belépést a magyar-szerb határon felállított tranzitzónába, igen, vagy nem, Szijjártó azzal kezdte a válaszát: „Tudja, nem voltam ott…” Aztán azzal folytatta, hogy egy szuverén ország megszabhatja, hogy az oda érkezők hová mehetnek.

Érdeklődött Stephen Sackur az uniós pénzek gyanús felhasználásáról, a szisztematikus korrupcióról is, mire Szijjártó előbb kettős mércét emlegetett a Sargentini-jelentésről szóló szavazást felhozva, majd így érvelt: gondolja a riporter, hogy megnyert volna a Fidesz tíz év alatt hét választást, megbíznának benne ennyiszer, ha igazak lennének az ellene felhozott vádak, ha az országban valóban rendszerszerű volna a korrupció, ha antidemokratikus folyamatok, diktatórikus kormányzás zajlana?

Sackur konkrétan rákérdezett az unió csalás elleni hivatalának vizsgálatai alapján visszakért több mint 280 millió eurós összegre is, azt próbálta megtudni, mennyit fizetett már ki belőle a magyar állam. Ezt Szijjártó azzal pöccintette le, hogy ezekben az ügyekben nem ő, hanem a Legfőbb Ügyészség az illetékes, amely vizsgálódott is, és nem találta nyomát visszaélésnek. „Ha ők nem találták nyomát bűncselekménynek, akkor ezeket az állításokat vissza kell utasítanom!” – jelentette ki a tárcavezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát