szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közvélemény-kutató cég szerint a túlóratörvény elleni tiltakozások eredményei a februári pártszimpátiákban látszódnak, így azt lehet megállapítani, hogy a baloldal nem tudott ezekből profitálni, a Jobbik viszont igen. A Fidesz népszerűségét nem rázta meg jelentősen a tiltakozássorozat.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A túlóratörvény december végi botrányos elfogadása után tüntetés- és tiltakozássorozat vette kezdetét, az IDEA Intézet úgy látta, ennek hatását a pártszimpátiákra hónapokkal később érdemes vizsgálni, ennek idejét február 28. és március 4. között látta eljönni. Az eredmények a következőek:

- A Fidesz minimális népszerűségcsökkenést szenvedett el: a teljes népesség körében 35-ről 31 százalékra esett vissza a népszerűsége.

-A baloldali pártok nem tudtak élni a lehetőséggel, az MSZP 7, a DK 6 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogy korábban is.

-A Jobbik előrelépett 7 százalékról 10 százalékra

-A Momentum Mozgalom egy százalékkal visszaesett január óta, és 3 százalékon áll

-Az LMP 2, a Párbeszéd 1, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékos támogatottságot tud felmutatni.

A biztos pártválasztók körében a helyzet: A Fidesz–KDNP-re a januári 47 százalék után februárban ismét 47 százaléka szavazna, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 16 százaléka után február végén 17 százalék. A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak ismét a 4 százaléka szavazna. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya növekedett januárhoz képest, a vizsgált időszakban 34 százalékuk nyilatkozott így.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. február 28. és március 4. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség