szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt EP-programjában közös uniós hitelminősítő létrehozása, és az offshore cégek és adóparadicsomok elleni fellépés is szerepel.

Bemutatta európai parlamenti választási terveit a Lehet Más a Politika. Vágó Gábor, a párt EP-listavezetője a magyar politikatörténet legzöldebb programjaként jellemezte a programot, és az unió előtt álló legfontosabb feladatnak egy közös európai klímaterv elkészítését nevezte, a valódi kérdésnek pedig azt, hogy Európa a multikat vagy a helyi gazdaságot támogatja-e.

A politikus az LMP hétfői, programismertető sajtótájékoztatóján kijelentette: klímakatasztrófa van, amely a civilizáció történetében eddig nem tapasztalt súlyú fenyegetést jelent.

"Az életet teszi kockára az, aki ezt nem veszi komolyan." Nem a GDP a lényeg, hanem a minőségi élet – fogalmazta meg programjuk irányát a listavezető.

Szólt a tiszta, olcsó és biztonságos energiagazdaság szükségességéről. A Paks II. beruházás helyett a megújuló források fejlesztését tartotta fontosnak, a centrális termelés helyett a hálózatosat.

Az LMP radikális célkitűzéssel javítaná a levegő minőségét: 2030-tól már nem engednék új benzines vagy dízelautók forgalomba helyezését, csak az elektromosakat, és a fapados repülés helyett gyorsvasutakat létesítenének. Uniós szinten írnák elő az elektromos termékek ötéves garanciájának biztosítását is, a bóvlik kiszorítása érdekében. Szólt a közösségi termelés szükségességéről is, tarthatatlannak ítélve, hogy egy répa akár ezer kilométert is utazik, mire az asztalra kerül.

A párt az igazságosabb Európa érdekében egységes uniós minimálbért vezetne be. Ahogy Vágó Gábor elmondta: mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne kapjon kevesebb fejlesztési forrást, mind eddig, de azért is, hogy a támogatás ne oligarchákhoz vándoroljon. A Fidesz korrupt berendezkedése veszélyezteti az uniós forrásokat – jelentette ki.

Az LMP listájának második helyét elfoglaló Demeter Márta társelnök szerint a jelenlegi kormány már nem képes az ország érdekeit képviselni az unióban, a kormányfő csupán pozícióharcot vív – mondta. Pártja azonban az emberek Európáját építené fel a multik, a tőke Európája helyett – hangsúlyozta.

A politikus a pénzügyi spekulációk megfékezésére tranzakciós adó kivetését tartja szükségesnek a részvény-, valuta- és más pénzügyi műveletekre. A konkrét elképzelések közé sorolta az offshore cégek és adóparadicsomok elleni uniós fellépést.

Demeter Márta egy közös uniós hitelminősítő létrehozását is szükségesnek ítéli, és károsnak tartja a tagállamok közötti adóversenyt, amely szerinte csak a multiknak kedvez, és növeli a centrum és a periféria közötti különbséget. Ehelyett a helyi gazdaság erősítését tartja fontosnak – mondta –, valamint az unió szociális pillérének megerősítését, a lakhatás kérdésére koncentrálva. A külföldön élő magyar családokat is képviselni kell – hangsúlyozta –, és csökkenteni kell a nemek közötti bérszakadékot, valamint hatékonyabban kell fellépni az erőszak és az embercsempészet ellen.

Hangsúlyozta: a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani, de hatékonyabb együttműködésre van szükség a balkáni országokkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Raktárban hevernek az értékes gyűjtemények, nem haladnak a múzeumépítések

Raktárban hevernek az értékes gyűjtemények, nem haladnak a múzeumépítések

Újsághirdetésben keresik a Hableány-tragédia utolsó áldozatát

Újsághirdetésben keresik a Hableány-tragédia utolsó áldozatát

Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?

Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?