szerző:
Tetszett a cikk?

Az új kormányrendelet fontos pozíciót adott a belügyminiszternek.

Pintér Sándor belügyminiszter mint „a közszolgálati életpálya kidolgozásáért felelős” kormánytag vezeti péntektől a kormány személyügyi központját egy csütörtökön közzétett rendelet szerint.

Megírtuk, a 2018 végén a kormányzati igazgatásról elfogadott törvény létrehozott egy központosított álláshely-állományt. Ennek az volt a lényege, hogy innen igényelhetnek státuszt a tárcák, egyúttal megszüntették azt a játékteret, amelyet eddig ki lehetett használni az üres álláshelyekkel, ezentúl a hat hónapon át betöltetlen státuszokat a kormány elveszi, a központosított álláshely-állományba helyezi.

A törvény tehát felhatalmazta a kormányt, hogy jelölje ki a „kormányzati személyügyi igazgatásra” hivatott szervet. Ez történt most meg: de talán meglepetésre nem a Miniszterelnökség vagy a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem a Belügyminisztérium kapta a feladatot.

Ennek keretében a Belügyminisztérium a többi tárca és más kormányhivatal számára is kiválaszthatja a tisztviselői vagy vezetői állásra jelentkezők közül a szerinte legmegfelelőbbet, kompetenciavizsgálatot folytat le, „toborzási adatbázist” működtet.

Az állásokat ugyanis meghirdetik, illetve aki ilyen karrierre vágyik, az jelentkezhet is az adatbázisba, hogy ha alkalom adódik, hívják be. A jelentkezők elbírálása során elektronikus rendszerben „egyéni prezentációs, páros szituációs és csoportos gyakorlatokat” kell végrehajtani. Az a miniszter, aki az új hivatalnokot foglalkoztatni akarja, küldhet tagot az értékelő bizottságba, de nem köti őt az, hogy a bizottság milyen rangsort állít fel a pályázók között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!