szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IDEA intézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak, az MSZP-Párbeszéd-nek, a DK-nak és a Momentumnak van akkora támogatottsága a biztos pártválasztók körében, hogy esélye van mandátumot szerezni az Európai Parlamentbe.

Változatlanul 31 százalékon áll a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, ez nagyjából két és fél millió választópolgárt jelent, a biztos szavazók körében viszont egy százalékot javítani is tudott a februári adatokhoz képest – közölte az IDEA Intézet az 2019. március 29. – április 1. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján.

A felmérés szerint a Jobbik szavazótábora a teljes népesség körében szintén változatlan, 9 százalék, és az MSZP-t és a DK-t is gyanannyian támogatták, mint egy hónappal korábban: szocialisták 7 százalékos (nagyjából 550 000 – 600 000 támogató), a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, a DK esetében ez 450 000 – 500 000 körüli támogatót jelent.

A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja (bő háromszázezres támogatói kör), ami egy százalékos növekedést jelent februárhoz képest.

A teljes népesség körében az LMP-nek 3 százalékos a támogatottsága, azaz a pártnak mintegy negyedmillió támogatója van. A Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír, ez nagyjából 80 000 – 100 000 támogatót jelent. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében (bő 150 000 támogatóval), amely egyszázalékos csökkenés az előző időszakhoz képest.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya növekedett a vizsgált időszakban, a teljes népesség 35 százaléka nyilatkozott így.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP-re 48 százalék szavazna, a Jobbikra az előző hónapi 17 százalék után március végén viszont csak 14 százaléknyi biztos szavazó pártválasztó szavazna.

Immár hónapok óta a biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, támogatná. A Momentum ennek a szavazói rétegnek a 6 százalékára számíthatna. Ezeknek a pártoknak nagy eséllyel lehet mandátuma az EP-választások során.

Az LMP listájára a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka, a Párbeszéd listájára 2, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak 3 százaléka szavazna.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen

Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen

Marad az őszi idő a hétvégén

Marad az őszi idő a hétvégén