Tetszett a cikk?

Most már nem lesz elég a kozmetikázás ahhoz, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradhasson – mondta lapunknak Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője. A magyar párt kizárása mellett leghevesebben érvelő politikus, a Fidesszel szembeni eljárás egyik kezdeményezője elárulta, miért a magyar miniszterelnököt tartja a probléma gyökerének, hogyan látják az Európai Néppárton belül a Fidesz politikáját, és mi is történt pontosan azon a bizonyos márciusi választmányi ülésen.

hvg.hu: Már hetek teltek el, mióta felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, de Magyarországon még mindig ellentmondásos hírek vannak arról, pontosan mi történt a március 20-ai választmányi ülésen. Segítene tisztázni a részleteket?

Gunnar Hökmark: Ez elég egyszerű: annyi történt, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették, ellentétben azzal, amit ők szerettek volna. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem könyörgött ezért a felfüggesztésért. Amikor erről beszélek, azt is fontos megemlíteni, hogy alapjaiban a magyar miniszterelnököt függesztették fel, aminek kihatása van a saját pártjára is. A döntést pedig azért hozták, mert aláássa a jogállamot, a független intézményeket és illiberális demokráciáról beszél. Pedig a liberális szó valójában nyitott és szabad demokráciát jelent.

©

hvg.hu: Azt mondja, a felfüggesztés Orbán Viktornak, nem pedig a Fidesznek szólt.

G. H.: Nem hiszem, hogy a politikai probléma a Fidesz európai parlamenti képviselőivel van, ők mindannyian hűségesek az Európai Néppárthoz. Tisztában vagyok viszont azzal, hogy Orbán Viktor mit mond, és mit tesz, akár a CEU-ról, akár az illiberális demokráciáról van szó, és azt is látom, hogyan viszonyul Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Azt sem hiszem egyébként, hogy a Fidesz plakátkampányával az lett volna a fő gond, hogy Jean-Claude Junckert kritizálta. A fő probléma az, hogy Orbán Viktor arra használja a politikai kampányt, hogy egyéneket támadjon, és a nép ellenségeivé tegye őket. Ez egy gyökeresen eltérő politikai hagyomány.

hvg.hu: A felfüggesztést sokan kompromisszumos döntésnek tartják. Ha innen nézzük, nem lett volna hasznosabb eszköz az azonnali kizárás?

G. H.: Orbán Viktort azért függesztették fel, mert tekintélyelvű rendszert épít ki. Persze, ki is lehetett volna zárni, de sokan remélik, hogy hosszú távon a Fidesz változtat az irányvonalán. Én Orbán miatt azért pesszimistább vagyok, de fogalmazzunk úgy, hogy kaptak egy második esélyt. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a labda a Fidesz térfelén van: rajtuk múlik, változtatnak-e. Ha kizárják őket, akkor magukat zárják ki.

hvg.hu: Kapott arra bármilyen garanciát az Európai Néppárt, hogy ezeket fontolóra veszi a Fidesz? Elég lesz ahhoz a Bölcsek Tanácsának a vizsgálata, hogy meggyőzze Orbánt ennek a szükségességéről?

G. H.: A változás nem jelenthet csak kozmetikázást, a Fidesz hozzáállásában és politikájában valódi átalakulásra van szükség. A legtöbb Fidesz-tag, akivel találkoztam, készen is áll erre, Orbán viszont szerintem nem. Én ezért úgy látom, a miniszterelnök nemcsak Magyarországnak, hanem a Fidesznek is problémát jelent.

©

hvg.hu: Orbán Viktor a múlt pénteken mutatta be az európai parlamenti kampányát, a programpontok között pedig bőven akad olyan, amely támadja az Európai Uniót. Lehet ez egy újabb határvonal, amely közelebb viszi a kizáráshoz?

G. H.: Nyilvánvaló, hogy a magyar kormányfő az Európai Néppártot és az Európai Uniót is ellenségként ábrázolja. Ez azonban alapjaiban téves, hiszen az EU mindig is Magyarország stabilitásának, biztonságának és gazdasági fejlődésének intézménye volt, és az is marad. Szerintem ezzel a legtöbb magyar is tisztában van. Orbán Viktor viszont még mindig megpróbálja démonizálni az Európai Uniót, és szerintem ilyet a szélsőségesek csinálnak. Azok festik le diktatúrának az EU-t, akik rosszat akarnak neki. Magyarországnak természetesen jogában áll megválasztani a politikáját, de nincs jogában aláásni a közös megállapodásokat. A demokráciák uniója vagyunk, és ha valaki a saját országában megsérti a demokráciát, azzal az Európai Unió alapvető értékeit sérti meg.

hvg.hu: A svéd Mérsékelt Párt egyike volt annak a 13 néppárti tagnak, amely hivatalosan is kezdeményezte a Fidesz kizárását. Mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt megírták a levelüket Joseph Daul elnöknek és elindították a folyamatot?

G. H.: Orbán számos határvonalat átlépett, és néha túl sok lesz ezekből a vörös vonalakból. Nem szeretnék, hogy Magyarországon bárki azt gondolja, hogy az országukat támadjuk. Az viszont sajnálatos, hogy Orbán kijátszotta a kártyákat, hiszen ezzel Magyarország megítélésének is árt.

Névjegy
Az 1952-ben született Gunnar Hökmarknak nem ismeretlen terep a politika: 22 évig, 1982-től 2004-ig volt a stockholmi parlament tagja, ezen belül nyolc évig a Mérsékelt Párt elnöke. A svéd parlamentből egyenesen Brüsszelbe vezetett az útja, 2004 óta az Európai Parlament tagja. 2007-ben szoros versenyben maradt alul Joseph Daullal szemben az Európai Néppárt elnöki tisztjéért folyó harcban, majd két évig ő volt az EPP alelnöke.

hvg.hu: Valóban olyan nagy a megosztottság a Néppárton belül arról, hogyan viszonyuljanak a Fideszhez?

G. H.: Nem. Egy-két párt megvédte Orbánt a migrációs politikája miatt, de a túlnyomó többség egyetértett azzal, hogy átlépte a határt. A véleménykülönbségek inkább abban jelentkeztek, hogy miként kezeljék ezt anélkül, hogy Orbánt erősítenék, vagy mártírt csinálnának belőle. Ezért kapták a második esélyt, de a tények attól még tények maradnak: a Fideszt felfüggesztették, éppen ezért például a tegnapi választmányon sem vehettek már részt. A hiányuk pedig azt jelenti, hogy Magyarországnak kisebb lett a hangja Európában.

hvg.hu: Veszélyesnek találná, ha Orbán Viktor egy radikálisabb tömörüléshez, például Matteo Salvini politikai csoportjához csatlakozna?

G. H.: Ami veszélyes, azok a magyarországi fejlemények. Ha Orbán máshoz akar csatlakozni, az az ő választása és a Fideszé.

hvg.hu: Az Európai Néppártot tehát egységesnek tartja a kérdésben?

G. H: Teljesen. Mi vagyunk a legerősebb és a legnagyobb párt az Európai Parlamentben, és a választások után is azok maradunk – akár a Fidesszel, akár a Fidesz nélkül.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

Megtalálták a 3000 éves elveszett aranyvárost Egyiptomban

Megtalálták a 3000 éves elveszett aranyvárost Egyiptomban