szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mostani felmérés szerint az LMP-nek és a Momentumnak is lehet európai képviselője.

A Fidesz tábora megingathatatlan, de a Jobbik, az MSZP és a DK szoros versenyben lehet – ez derül ki a ZRI Závecz Research Intézet május első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága a múlt havival azonos lett, 33 százalékos, a Jobbik lassú visszaesése viszont a kampányhajrában megállt, a pártot áprilisban 8 százalék támogatta, most 9 százalék. A Demokratikus Koalíció is erősödött kissé az elmúlt hónapban, 6-ról 7 százalékra. Az MSZP-nek tavaly szeptembertől 7 százalékos volt a tábora, áprilisban 8 százalékon állt, most ismét 7 százalékot ér el.

Az LMP-nek fél éven át 3 százalékos volt a támogatottsága, ezúttal 4 százalékos. A Momentumot választók aránya nem módosult, 3 százaléknyian vannak. A Kétfarkú Kutya Párthoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz 2-2 százaléknyi választópolgár sorakozott fel, a Párbeszédhez 1 százalék. A pártnélküliek aránya ismét csökkent, 34-ről 31 százalékra.

©

A biztos pártválasztók körében míg a Fidesz támogatottsága 53 százalékos, addig a Jobbiknak 12 százalékos a tábora, az MSZP-nek és a DK-nak pedig 11-11. A biztos szavazók 5 százaléka támogatja az LMP-t és 4 százalék a Momentumot. A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt az elkötelezett szavazói körben 2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos.

A kampányban tovább erősödött a választók aktivitása, márciusban 38, áprilisban 43, májusban 45 százalék volt azok aránya, akik egy mostani választáson magukat biztos résztvevőnek tekintették, és rendelkeznek pártpreferenciával is. Ez alapján biztosra vehető, hogy a részvétel meghaladja a legutóbbi EP-választás 29 százalékos arányát.

©

Továbbra is igaz, hogy a Fidesz, illetve a DK tábora a leginkább aktív, bő héttizedük biztosan elmegy szavazni. Valamivel elmarad tőlük az MSZP és a Jobbik híveinek elszántsága, kétharmaduk mutat erős részvételi hajlandóságot. Az LMP és a Momentum támogatói némileg visszafogottabbak, nagyjából hattizedük tekinthető biztos szavazónak.

Az életkor emelkedésével egyre nagyobb a választói aktivitás: amíg a 30 év alattiaknál bő egyharmad, 35 százalék, addig a 60 év felettiek körében 58 százalék. Jelenleg az alapfokú végzettségűek és a diplomások fele részére jellemző a nagyfokú aktivitás és elkötelezettség, míg a szakmunkás képzettségűek és az érettségizettek négytizedének erős a politikai kötődése.

A fővárosban viszonylag nagy, 56 százalék a biztos résztvevő pártválasztók aránya, vidéken 42 százalék, kis és nagy településeken egyaránt.

A felmérés szerint a Fidesz az EP-választáson legalább 12 mandátumot szerezhet, a falvak, kisvárosok lakosságának nagyvárosokat megközelítő részvétele esetén ennél 1-2-vel többet is. A Jobbik, a DK és az MSZP–Párbeszéd esélyes arra, hogy 2, nagy mozgósítással valamelyikük 3 képviselőt is az Európai Parlamentbe juttasson.

A mostani felmérés azt jelzi, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is lehet európai képviselője május 26-a után.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Magyar filmek miatt perelték a YouTube-ot, a bíróságon jött a meglepetés

Magyar filmek miatt perelték a YouTube-ot, a bíróságon jött a meglepetés