szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt szerint van is esély arra, hogy ezúttal átmenjenek a kezdeményezések.

A Facebook-oldalán tette közzé Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hogy újabb népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A politikus azt írta, az EP-választások miatt most egy rövid időre többségbe kerültek az ellenzéki delegáltak az NVB-ben, ezért lehet rá esély, hogy átengedjék a népszavazási kezdeményezéseket.

Fekete-Győr négy népszavazási kezdeményezést nyújtott be:

  • Az első a stadionépítésre vonatkozna, hogy ne lehessen 3 ezer férőhelyesnél nagyobb sportlétesítményt építeni adófizetői pénzből. Ennél a kérdés úgy hangzik: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés 2020. január 1. és 2030. január 1.-je között törvényben tiltsa meg Magyarországon és a határon túl a 3000 főnél több néző befogadóképességű sportlétesítmény közpénzből történő létesítését?"
  • A második a propagandamédiával kapcsolatos, hogy semmilyen médium ne kaphasson az előző üzlet évi árbevétele 20 százalékát meghaladó mértékű kormányzati kommunikációs megrendelést, vagyis hogy senki ne kaphasson aránytalanul nagy reklámszerződést. A kérdés itt úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy egy médiatartalom-szolgáltatótól legfeljebb az előző üzleti évben elért nettó árbevételének 20%-ának erejéig lehessen a kormányzati kommunikációs feladatok ellátása érdekében szolgáltatást beszerezni?"
  • A harmadikkal Polt Péter legfőbb ügyészt mozdítanák el, hogy ne maradhasson a 9 éves mandátumának lejárta után is automatikusan a helyén. Itt ez a kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját?"
  • A negyedik kezdeményezés az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szól. Ennél ez a benyújtott népszavazási kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben kötelezze az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát arra, hogy hozza nyilvánosságra azon személyek rendelkezésre álló természetes személyazonosító adatait, akik az 1962. augusztus 15. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége számára titokban, fedéssel és fedőnévvel jelentést adtak, vagy ilyen jellegű beszervezési nyilatkozatot írtak alá, vagy ilyen tevékenységért előnyben részesültek?"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre