szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hableány sétahajó budapesti tragédiája és mentőakciója a dél-koreai média legfőbb témája szerda este óta, ám több kérdést is felvetnek.

A Dél-Koreában élő magyar Eugenia S. Lee nyilvános Facebook-posztjaiban számolt be arról, hogy hogyan tudósít a helyi média az eseményekről, a posztjai szerint pedig a megszólaltatott korábbi turisták azt mesélték, hogy gyakran félnek felszállni a rozoga hajókra, de ilyenkor az idegenvezető győzi meg őket, hogy bár öreg, de még jó hajókról van szó. A beszámolója szerint a Hableány utasait az idegenvezető azért engedte fel a rossz időben a fedélzetre, mert "minden más sétahajó is elindult".

A magyar nő posztjai szerint Dél-Koreában azt is elkezdték pedzegetni, hogy miért csak tíz perc elteltével kapott riasztást a hatóság, amikor a környéken lévő más kis hajók és csónakok már elkezdték menteni az utasokat, illetve mentőöveket dobáltak a vízbe. "Kaotikus állapotok uralkodtak, a kiabáló, vízbe esett embereket próbálták más apró hajók a felszínen tartani. Ezek közül volt olyan, amelyben szintén koreai turisták ültek. Na abba gondoljatok bele.." - írta.

A posztok szerint a dél-koreai média szóvá tette azt is, hogy ekkora, és ilyen vegyes hajóforgalom ellenére sincs azonnali riasztó rendszer Budapesten, miközben a szöuli Han-folyón van, és 3 perc alatt a helyszínre is kell érnie a mentőcsapatoknak.

A koreai Chosun Ilbónak nyilatkozott egy dél-koreai turista, aki egy másik sétahajón utazott közvetlenül a Hableány mögött további 25 társával. Elmondása szerint a személyzettől értesültek a tragédiáról, majd azonnal le is szállították őket a hajóról.

A turisták beszámolói szerint nem voltak felkészítve balesetekre, és elmondásuk szerint a hajók nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. A lapnak egy korábban Budapesten járt turista arról panaszkodott, hogy a hajó személyzete nem mondta el nekik a biztonsági szabályokat, és soha nem mondtak le sétautakat, rossz idő esetén sem.

A lap emellett megemlíti az erős dunai forgalmat is, mint problémát, Eugenia S. Lee beszámolói szerint pedig a dél-koreai szakértők a sétahajózás szabályozásának hiányával indokolják a tragédiát, és éreztetik azt is, hogy a magyar hatóságok meglehetősen lassan intézkednek.

Leírása szerint az összes koreai utazási iroda kivette a kínálatából az összes hajós városnézést egész Európában, ennek ellenére eddig 4000 csoport mondta le a magyarországi útját, a friss befizetések pedig gyakorlatilag megszűntek. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat