szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erős déjà vu érzése lehet az oktatási törvény módosítása után azoknak, akik 1985 előtt már éltek az egypártrendszer gondoskodó kezei között, és érezték annak törődését.

Részletesen ír a HVG az oktatási törvény puccsszerű átalakításáról. Az iskolaigazgatók kinevezésének teljes államosítása az 1985 előtti időket hozza vissza, ezen a téren egyébként a 85 és 90 közötti évek voltak a legliberálisabbak. Immáron nem lesznek botrányok, a hatalom politikai ejtőernyősöket akar kinevezni iskolaigazgatónak, a lap hosszan sorolja a példákat, hogy lehettek megbízható, de oktatási előélettel nem rendelkező társasházkezelők, önkormányzati képviselők iskolaigazgatókká.

A másik ügy a magántanulói státusz bevezetése. Budapesten 2015 óta egyre többen választják ezt, főleg azért, hogy kimenekítsék a sok sebből vérző közoktatásból a gyerekeket tanulócsoportokba szerveződve – több ilyen szervezet vezetője megszólal a cikkben. És persze a másik oldalon a hátrányos helyzetű, speciális igényű gyerekek állnak, akikkel az iskola nem tud mit kezdeni, nekik jó is lehetne a magántanulói státusz megszüntetése, ha az állam e mellett biztosítaná a megfelelő szakembereket és infrastruktúrát az igényeiknek. Erről L. Ritoók Nóra beszél a cikkben.

További részletek az e heti HVG-ben!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

„A hagyományos oktatási rendszerhez képest mindent ellenkezőképp kell csinálni”

A gyerekeik nem érezték jól magukat az iskolában, és amúgy sem azt tanulták, amire húsz év múlva szükségük lesz, elkezdtek hát gondolkodni, mit tudnak tenni, hogy mindez megváltozzon. Utánaolvastak, szakértőket kérdeztek meg, és összehoztak szűk egy év alatt egy alternatív iskolát, a Fürkészt. Az alapítókkal, Berecz Zoltánnal és feleségével, Berecz Melindával beszélgettünk.

II. Erzsébet királynő Zoomon keresztül üzent azoknak, akik félnek a vakcinától

II. Erzsébet királynő Zoomon keresztül üzent azoknak, akik félnek a vakcinától

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen

Müller: Kimutatták Magyarországon a dél-afrikai vírusmutációt

Müller: Kimutatták Magyarországon a dél-afrikai vírusmutációt