szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisebb botrány történt a székesfehérvári szerb ortodox templomban rendezett szombati koncerten.

Ordibálással zavarta meg a székesfehérvári szerb ortodox templom pópája a Múzeumok Éjszakáján, szombaton rendezett koncertet - írja az Index, amely azt is közli, mi történt: a pópa a kórus fellépése alatt kizavarta az oltár mögül az ott várakozó női kórustagokat, aztán az egyházközség vezetője szerint a másik kórus vezetőjét is meg akarta támadni.

Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Szerb Ortodox Egyházmegye és Szerb Ortodox Egyházközség vezetője a lapnak azt mondta,

Sajnos ami megtörtént, megtörtént, és amit a kórusvezetők elmondtak, az mind igaz.

A botrány szombat este történt, arról egy Facebookon írt bejegyzésben számoltak be először. E szerint a pópa jelentős késéssel érkezett meg a templomba, majd egy ponton hátrament az oltár mögé a női kórus tagjaihoz, minősíthetetlen hangon ordibálni kezdett velük, majd kizavarta őket a templomból. A bejegyzésben arról is beszámoltak, hogy a pópa eközben azt kiabálta, a női kórus tagjai „félmeztelenül ugráltak az oltáron".

"A pópa valamiért azt érezte, hogy be kell mennie az ikonosztáz mögé, ahová a Vox Mirabilis tagjai visszavonultak a fellépésük után. Utánuk ment, és minősíthetetlen stílusban kizavarta őket, a zsúfolt templom közönsége előtt" - mondta az Indexnek Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője.

Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője azt mondta, „a parókus úr minden alkalommal ott van, ő szokta átadni a virágot, ugyanúgy történt minden, ahogy eddig is, egyetlen dolgot kivéve: a pópa úr nem volt megfelelő állapotban."

Sándorovits erről azt mondta, "ezzel a pópával az igazat megvallva korábban is voltak már problémák, épp azért helyezték át az én egyházmegyémbe, mert én kézben tartom a dolgokat, és én meg akarom menteni ezt az embert.”

A "félmeztelen ugrálás" kapcsán is tisztázták a helyzetet. Sándorovits szerint a női kórustagok teljesen megszokott fellépőruhában voltak, sőt, még a vállukat is eltakarták kendőkkel.

Bubnó azt mondta, a történtek ellenére „végül felhozták a meccset”, Zemlényi Katica pedig arról számolt be: semmiféle jóvátételt nem várnak, és a város polgármestere is bocsánatot kért tőlük az ügy miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton