szerző:
hvg.hu

Lezárult a nyomozás, 75 embert hallgattak ki tanúként.

A rendőrség lezárta a Fenyő-gyilkosság ügyének vizsgálatát – jelentették be pénteken a rendőrség honlapján. A közleményben úgy fogalmaztak: a megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef R. hajtott végre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint egy csaknem 22 évig tartó eljárás fejeződött be.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarország és Németország területén, számos szakértői véleményt szerzett be, 75 embert hallgatott ki tanúként. Az NNI csütörtökön megküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait – közölték.

Az új büntető törvénykönyv szerint a rendőrség már nem továbbíthatja az iratot vádemelési javaslattal, azonban rendőrséghez közeli forrásunk szerint a továbbküldés ebben az esetben lényegében ezt jelenti.

©

Beszéltünk Gyárfás Tamás ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel, aki azt mondta, a megalapozott gyanú nem változott, "ez másfél éve ugyanaz", most annyi a hír, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást. Ők csak erről kaptak értesítést. Az ügyészségnek írt egy beadványt, melyben az eljárás megszüntetését kéri, ezt majd benyújtják. Gyárfás Tamással is beszéltünk, de ő az ügyvédje tanácsára nem nyilatkozik.

A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta, az első gyanúsítástól számítva két éve van az ügyészségnek dönteni a vádemelésről, ezt a határidőt egyszer meghosszabbíthatják.

Meglepetést keltett Gyárfás gyanúsítása

Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körül géppisztolyból leadott több lövéssel ölték meg, miközben a II. kerület Margit utca 4. szám előtt várakozott a kocsijával.

Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A Fenyő-gyilkosság háttere – így a felbujtó személye – ekkor még ismeretlen maradt.

Néhány hónap múlva, 2018. márciusában a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a börtönben a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás megrendelése miatt jogerősen elítélt Portik Tamást. Ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly április 17-én előállította Gyárfást, és gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, emberölésre való felbujtás miatt. Ugyan hosszú évek óta közszájon forgott, hogy az 1998-ban meggyilkolt Fenyő Jánossal hírhedten feszült viszonyt ápolt Gyárfás Tamás médiavállalkozó, az úszószövetség volt elnöke, mégis általános meglepetést okozott, amikor elkezdett terjedni a hír, amely szerint a volt sportvezetőt kihallgatták a 20 évvel ezelőtti emberölési ügyben. Arról hogy min feszült egymásnak Fenyő és Gyárfás, itt írtunk bővebben.

Gyárfás a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt, de ezt elutasították. Gyárfás 200 milliós óvadékkal szabadult. Februárban az Index több olyan hangfelvétel leiratát is megszerezte, amelyek Gyárfás Tamás és Portik Tamás kétezres években rögzített beszélgetéseit tartalmazzák. A leiratok szerint Gyárfást a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt elítélt bűnöző szorongatta, a lap szerint csak következtetni lehet arra, hogy ez Fenyő János meggyilkolásával függött össze. A nyomozók a hangfelvételeket a Farkasréti temető egyik síremlékében találták meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyárfás: "a zsarolás alatt pénzügyi követelést értettem"

Félt a zsarolók bosszújától - a Magyar Nemzetnek adott interjúban ezzel magyarázza a Fenyő János médiavállalkozó megöletésével gyanúsított Gyárfás Tamás egykori úszószövetségi elnök, hogy miért nem fordult a rendőrséghez az újabb zsarolási kísérlet miatt.

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?