szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi kormányszóvivő szerint a finnek bort isznak és vizet prédikálnak. Az adatok kicsit mást mutatnak.

A jelek szerint nehezen tudja megemészteni Kovács Zoltán, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő finnek keményebben akarnak fellépni a jogállamiságot be nem tartó tagállamok ellen.

Helsinkinek több prioritása is van a következő fél évben, az egyik ezek közül a migráció kérdése, a másik pedig az, hogy a finn kormány az uniós források kiosztását a jogállamiság betartásához kötné.

„Párbeszédet kell kezdenünk arról, hogyan teremthető szorosabb kapcsolat az uniós támogatások megkapása és a jogállamiság tiszteletben tartása között. Célunk, hogy olyan kiegyensúlyozott és hatékony mechanizmust állítsunk működésbe, amely az uniós forrásokat a jogállamisághoz köti” – mondta az Európai Parlament plenáris ülésén Antti Rinne finn miniszterelnök.

Az Origo nem is késlekedett, már a héten cikksorozatban emlékeztette olvasóit arra, hogy Finnországban nem is olyan jó az élet, mint ahogy azt sokan gondolják. Hozzájuk csatlakozott most angol nyelvű blogján Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára, aki sajnálatosnak tartja, hogy a finnek is erre az ösvényre léptek, és a „jogállamisági ostobaságot” emlegetik.

Kovács siet emlékeztetni az olvasóit, hogy Finnország nem éppen a „jogállamiság bajnoka”.

„Bort isznak, és vizet prédikálnak” – írja a kormányszóvivő, aki több példát is felhoz ennek alátámasztására.

  • A finn médiapluralizmus komoly veszélyben van, mert a Sanoma termékei a médiapiac 97 százalékát lefedik.
  • Finnországnak nincs alkotmánybírósága, amely ellenőrzés alatt tartana a jogalkotókat.
  • Finnországnak nincs független igazságszolgáltatása, mert az igazságügyi miniszter javaslatára az elnök nevezi ki a bírókat.

Kovács Zoltán láthatóan csak azt felejti el, hogy attól, hogy más rendszerben élnek, mint a magyarok, a finn jogállamiság és a média helyzete is köszöni szépen, jól van, és ezt nemcsak a finnek gondolják így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben