szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudnivalók parlagfűszezonban.

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő – erről a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója beszélt a napokban az M1 csatornán. Gyuricza Csaba szerint a fertőzöttség mértéke indokolja a korábban július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását.

Ez annak tudható be, hogy a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek Magyarországon, amelyek elterjedését a korai védekezéssel próbálják megakadályozni. Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak - mondta a főigazgató. A probléma az, hogy nagyon sokan nem ismerik a parlagfüvet, márpedig a védekezés a felismerésnél kezdődik - hangsúlyozta.

Ha a parlagfűirtási kötelezettségének nem tesz eleget egy ingatlantulajdonos vagy a földterület használója, legalább 15 ezer, de akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak rá – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum. A bírság nem csak a földterület méretétől függ, a belterületi ingatlanok esetében, tekintettel a nagyobb közegészségügyi veszélyre, magasabb lehet. Tavaly 154 belterületi bírságot szabtak ki a hatóságok, külterületen pedig 3871 esetben büntettek, összesen több mint 200 millió forint értékben.

Magyarországon több mint kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, ráadásul az allergiások száma minden évben 20 ezerrel nő.

(Pénzcentrum)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban