szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntetnek a Kossuth téren, szeptember 13-ára diáksztrájkot jelentettek be.

Néhány százan tiltakoztak a Kossuth téren a köznevelési törvény módosítása miatt. A tüntetés egyik szervezője, Verseghy Viktória bejelentette, szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetnek.

Szeptember 13-án minden diák maradjon otthon, ne menjen be, mi így tiltakozunk.

A bejelentés

A pár hete elfogadott jogszabály csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, az iskolakezdés lehetősége is veszít rugalmasságából, az iskolaigazgató kinevezésébe sem lesz beleszólás.

A tüntetést két waldorfos diák, Nógrádi Áron és Verseghy Viktória szervezte, velük beszéltünk a tüntetés előtt.

A tüntetés négykor kezdődött, az elején dobosok fokozták a hangulatot, majd színpadra álltak a szónokok.

©
©
©

Elsőként Asbóth Márton, a TASZ jogásza beszélt, aki szerint nem lehet tűrni, hogy a kormány szétveri a közoktatást. Szerinte

a kormány rosszabbá akarja tenni az életet Magyarországon.

A TASZ meg akarja állítani az ámokfutást.

A köznevelési törvény módosításai korlátozzák a jogainkat. A magántanulóságot tiltó döntések jogellenesek, ezért bíróságra visszük őket. Kiharcoljuk az igazságot.

Nincs két egyforma gyerek, olyan oktatást szeretnénk, ami tudja ezt - tette hozzá Asbóth. A TASZ korábban készített egy útmutatót, hogyan lehet kicselezni a rendszert. Ezt itt találja.

©

Tasi Zsuzsanna diák a kötelező nyelvvizsga miatt tiltakozott, rámutatott, a képviselők egy részének sincs nyelvvizsgája, mégis elvárják ezt a diákoktól a felsőoktatási felvételihez.

Orbán Viktornak egy napja van letenni a nyelvvizsgát, különben népszavazást kezdeményezünk.

Ambrus Magdolna, a Pedagógus Hálózat egyik alapítója a szülők és óvodapedagógusok döntési lehetőségeinek korlátozása miatt tiltakozott, arról beszélt, súlyos gondokat okozhat, ha egy gyerek nem iskolaéretten kerül elsőbe. A szülőkhöz beszélt:

Tudta, hogy 1984-et írunk? Hogy elfogyott ön körül a levegő? Hogy minden gyerek parancsszóra 6,5 évesen lesz iskolaérett?

Vádolja a kormányt (illetve kormányokat) a pedagógushelyzet mai állapotáért, a köznevelési pénzek csökkentéséért, a sok beragadt diplomáért, a pedagógus túlórák ki nem fizetéséért, családok kivándorlásáért, azért hogy

angol vagy tornaszakos tanár fogja történelemre, matekra tanítani a gyerekeket.

A következő szónok Molnár Áron (NoÁr), aki szerint nagyon vagány, hogy tizenéves diákok hozták össze ezt a tüntetét. Ő nem elégedetlen a megjelent létszámmal. Azt mondja, akciókkal kell készülni,

legyetek konokok és harcoljatok, gondolkozzatok csapatban, csatlakozzatok a változást akaró szervezetekhez. Ha valami nem tetszik a suliban, ne puffogjatok, hanem küzdjetek addig, amíg változást nem értek el, mert ti vagytok a jövő. Ez nem csak felelősség, hanem óriási lehetőség. Legyetek példakép

- harsogja a színpadról. Elég nagy ovációt kap.

©

Szűcs Tamás, a PDSZ egyik vezetője a színpadról kifogásolja azokat a cikkeket, amelyek megjegyzik, néhány százan mentek csak tüntetni. Szerinte voltak ott ezren is (a beszéde végén már több ezerről beszél), ezt ő sem tartja elégnek, de a nagy melegben ennyinek is örülni kell.

Megszólítva érezzük magunkat, további számháború helyett mutatjuk kicsit távolabbról a tömeget

©

Szűcs szerint a törvényi változások egyfele mutatnak:

a kormány mindenkinél okosabb akar lenni, vissza akarja fogni, hogy az ember innovatívan merjen alkotni az iskolában. A légkör fojtogató.

Elmondta, nekiszegezték egy fórumon a kérdést, miért nincs mindig sztrájk. Szűcs sorolta, milyen tiltakozások voltak az elmúlt időszakban, azzal érvelt, nem lehet mindig csúcsra járatni a rendszert. A jelenlévők ennek ellenére sztrájkot követeltek.

Az Amnesty International munkatársa kifogásolta, hogy egyeztetés nélkül fogadták el a köznevelési törvény módosítását, és nem készült hozzá hatástanulmány sem. Szerinte a törvény a korábbinál is nagyobb hatalomkoncentrációt eredményez.

A kormány nem bízik a szülőkben, az iskolákban és óvodákban, a tanárokban, ezért korlátozta jogaikat az oktatásban. Ilyen lenne egy családbarát kormány 2019-ben?!

- mondja a szónok, amire a tömeg fújolni kezd. Hosszan beszél arról, mit korlátoz még a kormány - pl a tudományos kutatást - és mely szervezetek ellen lép fel. A jogtiprást nem lehet hagyni, a kormány által megtámadott csoportok mellett is ki kell állni. Az Amnesty levelet küld majd az iskolaigazgatóknak, hogy álljanak ki a bátor és szabad véleménynyilvánítás mellett.

A tüntetés másfél óra után ért véget, a diáksztrájk bejelentésével. A köznevelési törvény módosítása miatt az ellenzéki pártok Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ezt pénteken jelentették be. Álláspontjuk szerint ugyanis a törvény

traumákat, sérüléseket és különféle hátrányokat okoz ezzel a törvénnyel a kormány a gyerekeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napszemüvegre és esernyőre is szüksége lesz ma

Napszemüvegre és esernyőre is szüksége lesz ma

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája