szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárti sajtó Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselőről közölt leleplezőnek szánt felvételt, egy ismeretlen szerzőjű blog pedig Borkai Zsolt győri polgármesterről állít súlyos vádakat.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Kilenc nap van hátra az önkormányzati választásokig, a kampány pedig a szokásosnál is durvább fokozatba kapcsolt. Mind az ellenzéki, mind a kormánypárti oldalon leleplezőnek szánt videók és fotók kerültek nyilvánosságra a jelöltekről.

Az egyik felvétel főszereplője Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselő, aki a 7. számú választókörzetben indul. A videó, valamint a helyszínen készült fotók egyszerre kerültek a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába, eszerint a szocialista képviselő (aki mellé a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Párbeszéd sorakozott fel a XIX. kerületben) egy fehér port tartalmazó zacskót lenget, melyről a kormánypárti sajtó azt állítja, hogy kokain van benne. Ezután a bankkártyájával kezdi el rendezgetni az asztalon.

A magyarnemzet.hu-n megjelent cikk szerint a szocialista politikus olyanokat állít, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye”. Emellett szerintük Lackner „meglepő állításokat” tesz képviselőtársáról, Kránitz Krisztiánról (MSZP-DK-EGYÜTT-PM) is. Szerinte tavaly a kerületben tavaly felvettek 1,2 milliárd forintnyi hitelt úgy, hogy volt majdnem 800 millió tartalékuk. Lackner szerint ez mind Kránitzon keresztül ment, akinek 200-250 millió forintra becsüli a vagyonát.

A Magyar Nemzet az általa megszerzett dokumentumok alapján azt írta, a szocialista politikus az eltitkolt pénzből egyebek mellett egy nyaralót vásárolt Spanyolországban.

A hangfelvételeken állítólag szó esik Gajda Péter (MSZP) polgármester vagyonosodásáról is, Lackner Csaba azt állítja, ő "szintén jól keresett a külső vállalkozóktól visszacsorgatott pénzekből".

Az Indexnek sikerült elérnie Lackner Csabát, aki meglepődve jelentette ki, hogy tőlük hallott először a felvételről. Nem emlékszik arra, hogy bármikor ilyeneket mondott volna és arra sem, hogy kokainozott volna.

Gajda Péter kispesti polgármester Karácsony Gergellyel együtt készített kampányvideójának végén reagált röviden a történtekre.

"Elkezdődött a szokásos utolsó heti mocskolódás és sárdobálás, ez most elért minket is, föl vagyunk rá készülve. Már régóta várjuk, hogy mit fog még ránk hordani a jobboldali média és esetleg a Fidesz. Megpróbáljuk túlélni ezt a hetet, és bemutatni mindenkinek, mit tettünk eddig a kerületért, és mit szeretnénk tenni a jövőben" – mondta.

Borkai is célkeresztben

Nem kerülhette el a támadásokat a kormánypárti oldal sem, bár ebben az esetben egyáltalán nem olyan nyilvánvaló, honnan származnak az információk. Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert ugyanis egy névtelen szerző blogja vádolja korrupcióval és más bűncselekményekkel.

Az „Ez az ördög ügyvédje” című blog bizonyítékokat nem kínál, csak néhány fényképet, amin Borkai és egy helyi ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán fiatal nőkkel láthatók egy hajón. Az ismeretlen szerző ugyanakkor kokainról, magángépről és prostituáltakról ír, valamint korrupcióval vádolja a résztvevőket és további részleteket is ígér.

Borkai Zsolt és Orbán Viktor
©

Annyi biztos, hogy Rákosfalvy Zoltán Győr befolyásosabb üzletembere, 2012-ben azért foglalkozott vele a hvg.hu is, mert olyan földterületeket szerzett meg olcsón, ahol az Audi terjeszkedett, ezért nagyon sokat nyert rajta. Később több kaszinókoncessziót is megnyert az országban.

Borkai délután közleményt adott ki, melyben hazugságnak nevezte az állításokat.

„Ezt az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel a győri ellenzék alkalmatlanságáról akarják elterelni a figyelmet” – írta.

Telefonon sikerült elérnünk Rákosfalvy Zoltánt is, aki annyit mondott: „egy nem létező személy valótlan állításaival nem foglalkozom, nem kívánok nyilatkozni”, majd elköszönt és letette a telefont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton - Tóth Richárd hvg360

Szexvideó és lehallgatás: Kinek a megbízásából készültek a felvételek?

A budaörsi Wittinghoff Tamást szexvideója már több mint egy éve, Karácsony Gergely megvágott hangfelvétele pedig több mint egy hónapja készen állt már arra, hogy az ellenzéki politikusok ellen bevessék a kampányban. Mindkettő a múlt héten került végül nyilvánosságra, így Orbán Viktor már beleírhatta a vasárnapi kongresszusi beszédébe is, mint az ellenzék alkalmatlanságának példája.

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

2021-ben nálunk is indul az HBO Max