szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során 730 kilogramm kábítószer került elő, nagyjából tizede el is jutott hozzánk.

A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű, 69,1 kilogramm súlyú heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten. Nemzetközi együttműködés keretében a szlovén hatóságok korábban az összesen 730 kilogrammos mennyiségből 661 kilogramm heroint már lefoglaltak. A nagy tisztaságú kábítószer-szállítmány feketepiaci értéke legkevesebb 17,5 milliárd forint. Ez volt az utóbbi húsz év legnagyobb heroinfogása.

A police.hu beszámolója szerint a Készenléti Rendőrség 2019 első félévében értesült, hogy a budapesti K. Richárd jelentős mennyiségű kábítószert akar csempészni az országba. A szlovén vámhatóság 2019. október 30-án Koper kikötőjében, egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során fóliatekercsekben elrejtve 730 kilogramm heroint talált, amelyet az Europolon keresztül átadott a magyar hatóságoknak, ahol megállapították, hogy a kikötőben talált heroinszállítmány K. Richárdhoz köthető.

A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban helyezte el azokat. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték fel a férfi elfogására, ami 21 órakor megtörtént, a bűnügyi akción a KR Bevetést Támogató Osztálya is közreműködött.

A nyomozók kutatást tartottak a lakásában, ahol csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, valamint 7 millió forintot és 69 450 eurót találtak és foglaltak le. A rendőrök átvizsgálták a telephelyen a K. Richárd által bérelt helyiségeket is, ahol – csomagolóanyagnak álcázott – 42 preparált fóliatekercsből 4-ben elrejtve, összesen 69,1 kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le. A további 38 tekercsből október 30-án a szlovén hatóság 661 kilogramm heroint foglalt le.

Az előzetes eredmények alapján, a Magyarországon lefoglalt anyag hígítatlan heroin. A vizsgált por mintegy 65 százalék heroin hatóanyag mellett, csak az előállításból adódó kísérőkomponenseket tartalmazza. A lefoglalt kábítószer 2-5-szörös hígítással kerülhetett volna a feketepiacra, így az értéke legkevesebb 1,6 milliárd, legtöbb 4,1 milliárd forint. A nyomozás adatai szerint a teljes heroinszállítmány célállomása Magyarország volt.

A KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói K. Richárdot gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatására, amelyet a bíróság 2019. november 8-án rendelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába