szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő délután Budapesten a Mozsár Bisztróban a Transparency International Magyarország a Korrupcióellenes Világnap alkalmából tartott konferenciát. Az egyik szekcióban olyan független polgármestereket kérdeztek a friss tapasztalataikról, akik nemrég vették át a hatalmat fideszes elődjeiktől.

 A 24.hu tudósítása szerint Pikó András, Józsefváros, Baranyi Krisztina, Ferencváros, Fülöp Zsolt, Szentendre új polgármestere, valamint Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely régi-új polgármestere beszélgetett arról, hogy mit találtak az új vezetők a hivatalban, volt-e korrupcióra utaló jel?

Baranyi Krisztina elmondta, nagyon meglepte, hogy a hivatalnak "24 ügyvédi irodával volt megbízása saját 16 fős apparátusa mellett". Hozzátette, ezek sokszor párhuzamos tevékenykedésre vonatkoztak, de előfordult, hogy teljesítés nélkül fizettek ki milliós tételeket. A IX. kerületben eddig egy rendőrségi feljelentés született, és csak azért nem több, mert Baranyi szerint a többi legitimált, "jogszerűsített korrupció volt". Azt is elmondta, hogy 150 milliót takarítottak meg eddig a különböző áltevékenységek kiszűrésével.

Márki-Zay Péter az átvilágításokról számolt be, mint mondta, több tucat ember volt „kamuállásban. A polgármester egy példát hozott fel: a kifizetés megtörtént egy embernek, de nem látta sose, aztán a Fidesz-irodában bukkant rá. Azt állította, hogy iratok tűntek el, sőt, videón van, ahogy kocsin viszik el őket. A polgármester szerint egyébként legalább 150 lakást adtak el, rokonoknak is, akár 40 százalékos kedvezménnyel.

Pikó András Józsefváros polgármestere azt mondta: a hivatalban sorjáztak a kifizetőhelyként szolgáló alibi álláshelyek, de túlárazott közbeszerzés is akadt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb